Schweiz förändrar inte lagen kring nazistsymboler

Publicerad 2011-09-21

Ett lagförslag i Schweiz om att stärka förbudet av nazistsymboler på offentliga platser avslogs på tisdagen. Beslutet kom efter en åtta års lång kamp av politiker och föreningar för att förändra lagstiftningen.

I Schweiz finns det en lag från 1995 som förbjuder rasistiska symboler på offentliga platser. Men det finns kryphål i den. Då förbudet bara gäller om det går att bevisa att symbolerna används för att sprida propaganda, vilket ofta är svårt.

Flera politiker vill stärka lagen. Även polisen vill ha bättre verktyg för att stoppa nazister som använder symbolerna offentligt.

Frågan om lagändring har varit aktuell det senaste decenniet efter att till exempel nationaldagsfirandet på Rütli-ängen den första augusti, vid upprepade tillfällen störts av högerextremister med nazistflaggor och SS symboler.

Det var speciellt efter firandet år 2000 på Rütli-ängen som debatten tog fart. Efter att en grupp nazistiska skinheads buat ut den dåvarande ministern Kasper Villiger, skriver den schweiziska upplagan av The Local.

Efter att lagförslaget gått igenom flera olika instanser avslogs det på tisdagen av Ständerådet och överhuset i parlamentet.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro