Schweiz förändrar inte lagen kring nazistsymboler

Publicerad 2011-09-21

Ett lagförslag i Schweiz om att stärka förbudet av nazistsymboler på offentliga platser avslogs på tisdagen. Beslutet kom efter en åtta års lång kamp av politiker och föreningar för att förändra lagstiftningen.

I Schweiz finns det en lag från 1995 som förbjuder rasistiska symboler på offentliga platser. Men det finns kryphål i den. Då förbudet bara gäller om det går att bevisa att symbolerna används för att sprida propaganda, vilket ofta är svårt.

Flera politiker vill stärka lagen. Även polisen vill ha bättre verktyg för att stoppa nazister som använder symbolerna offentligt.

Frågan om lagändring har varit aktuell det senaste decenniet efter att till exempel nationaldagsfirandet på Rütli-ängen den första augusti, vid upprepade tillfällen störts av högerextremister med nazistflaggor och SS symboler.

Det var speciellt efter firandet år 2000 på Rütli-ängen som debatten tog fart. Efter att en grupp nazistiska skinheads buat ut den dåvarande ministern Kasper Villiger, skriver den schweiziska upplagan av The Local.

Efter att lagförslaget gått igenom flera olika instanser avslogs det på tisdagen av Ständerådet och överhuset i parlamentet.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA