Schweizarna kan komma rösta om invandringen

Publicerad 2011-10-18

Schweiziska folkpartiet, SVP, vill få till stånd en folkomröstning om att "stoppa massinvandringen". Partiet hävdar att det har samlat in tillräckligt många namnunderskrifter för att göra verklighet av planerna.

Läs mer


Enligt ett uttalande från SVP så har partiet på mindre än tre månader samlat ihop runt 120 000 namnunderskrifter, vilket i så fall kan innebär att en omröstning om invandringen kan bli av, rapporterar nyhetsbyrån AFP. För att en folkomröstning ska genomföras krävs det enligt schweizisk lag att någon under en 18 månaders period samlar in 100 000 signaturer.

Partiet vill införa en invandringskvot och därmed omförhandla tidigare internationella avtal som landet slutit med till exempel EU. En sådan förändring skulle bland annat innebära att den fria rörligheten i Europa begränsas. SVP har nu börjat gå igenom namnunderskrifterna för att verifiera dem.

2009 höll Schweiz som första land i världen en folkomröstning om att förbjuda minareter. Bakom förslaget som vann gehör stod SVP. Förbudet mötte internationell kritik från bland andra FN och Amnesty International. Även den schweiziska regeringen betraktade valresultatet som ett nederlag och näringslivet oroades över hur det skulle komma att påverka landets export till muslimska länder.
Anders Dalsbro

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro