Schweizarna kan komma rösta om invandringen

Publicerad 2011-10-18

Schweiziska folkpartiet, SVP, vill få till stånd en folkomröstning om att "stoppa massinvandringen". Partiet hävdar att det har samlat in tillräckligt många namnunderskrifter för att göra verklighet av planerna.

Läs mer


Enligt ett uttalande från SVP så har partiet på mindre än tre månader samlat ihop runt 120 000 namnunderskrifter, vilket i så fall kan innebär att en omröstning om invandringen kan bli av, rapporterar nyhetsbyrån AFP. För att en folkomröstning ska genomföras krävs det enligt schweizisk lag att någon under en 18 månaders period samlar in 100 000 signaturer.

Partiet vill införa en invandringskvot och därmed omförhandla tidigare internationella avtal som landet slutit med till exempel EU. En sådan förändring skulle bland annat innebära att den fria rörligheten i Europa begränsas. SVP har nu börjat gå igenom namnunderskrifterna för att verifiera dem.

2009 höll Schweiz som första land i världen en folkomröstning om att förbjuda minareter. Bakom förslaget som vann gehör stod SVP. Förbudet mötte internationell kritik från bland andra FN och Amnesty International. Även den schweiziska regeringen betraktade valresultatet som ett nederlag och näringslivet oroades över hur det skulle komma att påverka landets export till muslimska länder.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA