Sverigedemokraterna avgör om fotoförbud

Publicerad 2011-01-27

Alliansregeringen har presenterat ett förslag om att kriminalisera integritetskränkande fotografering. Nu öppnar Sverigedemokraterna för att ställa sig bakom förslaget och kan därmed fälla avgörandet.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth har tidigare ställt sig positiv till förslaget. Partiets pressekretare Martin Kinunnen bekräftar till Expo att det även är Sverigedemokraternas linje.

- Kent Ekeroth har uttalat sig positivt om förslaget, och det är den hållning som Sverigedemokraterna har, säger han

Lagförslaget handlar om att kriminalisera visa typer av fotografering. Det rör sig om ta bilder på personer i en bostad eller på toaletten, men också närgången eller dold fotografering som kränker den personliga integriteten.

Kan försvåra granskning

Socialdemokraterna är skeptiska till förslaget. Partiet anser att det finns en poäng i att reglera vad som är tillåtet att fotografera när alla har en kamera. Samtidigt anser de att lagen kan försvåra samhällsgranskningen.

" Det finns skäl att ytterligare skydda människors privatliv, när det t.ex. gäller privata utrymmen som duschar och omklädningsrum (...) Förslaget får inte innebära att legitim och seriös granskande journalistik omöjliggörs (..), skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande."

SD kan avgöra

I ett läge där oppositionen röstar emot förslaget kan Sverigedemokraterna avgöra. Socialdemokraternas pressekreterare, Peder Palmstierna bollar över det ansvaret till Alliansen.

- Vi formar vår politik själva, helt oberoende av hur Sverigedemokraterna kan tänkas rösta. Det är upp till regeringen om Sverigedemokraterna får avgöra. Regeringen lägger förslaget, vi driver oppositionspolitik, säger Peder Palmstierna.

Gruppledaren för Moderatena i riksdagen Anna Kinberg Batra säger till Expo att Moderaterna inte förhör sig med Sverigedemokraterna om hur de tänker rösta.

- Det gäller samma sak här som i alla frågor som behandlas av riksdagen. Vi förhandlar inte med Sverigedemokraterna och vi frågar inte om hur de tänker rösta. Alliansen tar ansvar för de lagförslag som regeringen lägger och det är bara om oppositionen enas som regeringens förslag faller, säger hon.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro