SD blir utan ordförandeposter efter samarbete mellan S och M

Publicerad 2011-01-04

I Bromölla kommun delar Socialdemokraterna och Moderaterna upp ordförandeposterna i kommunens beredningar mellan sig. Sverigedemokraterna som är kommunens tredje största parti blir utan ordförandepost.

Det är nya bud i Bromöllas kommunpolitik. Flera av nämnderna har ersatts med beredningar där experter och kommuninvånare ska få ta plats. Enligt Hans Forsberg (S), ordförande i kommunfullmäktige, handlar den nya organisationen om att vitalisera kommunfullmäktiges arbete.

Men när ordförandeposterna i de nya beredningarna tillsätts blir Sverigedemokraterna utan, trots att partiet är kommunens tredje största parti. Socialdemokraterna, som fram till 2010 års val, har suttit i majoritet i kommunen, har delat upp posterna mellan sig och Moderaterna.
– Det speglar valresultatet och vilka som väljer att ha en valteknisk samverkan förklarar Hans Forsberg.

"Ingenting med det"
Den nya organisationen har enligt Hans Forsberg ingenting att göra med Sverigedemokraterna succéval. Sverigedemokraterna ser inte heller något problem med att partiet blir utan ordförandeposter i kommunens nya organisation.
– Att vi inte har fått några poster i nämnder eller ordförandeposter i beredningarna är ju för att vi har godkänt det sättet att räkna ut mandaten. Det är ingenting med det. Sedan att de har valt att samarbeta och valt att dela upp allting emellan sig är väl ingenting som jag lägger så stor vikt vid, säger Magnus Persson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bromölla kommun.

Istället har Sverigedemokraterna krävt posten som oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunfullmäktige.
– Vi ser oss som det stora oppositionspartiet i dag. Vi menar att Alliansen och Socialdemokraterna driver ett samarbete. Vi ser inte Alliansen som ett oppositionsparti i dag, säger Magnus Persson.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro