101207_ehn_464.jpg

Sverigedemokraten Patrik Ehn anklagas internt för att ha brutit en överenskommelse om valsedlarna i omvalet. Foto: Expo

SD-bråk om politisk sekreterartjänst

Publicerad 2011-05-25

Sverigedemokraterna blir vågmästare i landstinget i Västra Götaland. Men trots framgångarna är stämningen inom Sverigedemokraterna i länet infekterad.

I helgen höll Sverigedemokraterna ett möte som handlade om huruvida den politiska sekreteraren i regionen, Daniel Rondslätt, ska få behålla sitt jobb.

Rondslätt har fått ta emot klagomål från partikamrater som menar att han är otrevlig. Enligt uppgifter till Expo var han också en av de tre sverigedemokrater som på omvalsdagen stormade in i en vallokal i Göteborg och gapade om valfusk. Valarbetarna upplevde Rondslätts beteende som hotfullt och övervägde en polisanmälan (se artikel till höger).

Enligt källor till Expo var lördagens möte "jobbigt" och slutade med två läger. Ett som vill ha kvar Rondslätt och ett som vill bli av med honom. Gruppledaren för SD i regionen, Patrik Ehn, leder fraktionen som stöttar Rondslätt. Jimmie Stranne, distriktsordförande för SD i Norra Älvsborg vill få bort honom.

När Expo når Stranne på telefon på onsdagen vill han inte prata om mötet:

– Jag har inga kommentarer till detta, säger Jimmie Stranne till Expo.

Bråket om Rondslätts post som politisk sekreterare är inte det enda som delar Sverigedemokraterna i Västra Götaland just nu. På sin blogg anklagar Jimmie Stranne Patrik Ehn för att ha satt sitt eget namn längst upp på vallistan i Göteborg samtidigt som bland annat Stranne själv strukits. Detta trots en överenskommelse om att toppnamnen skulle vara med på samtliga listor i länet.

I valet fick Sverigedemokraterna 5.8 procent av rösterna, motsvarande nio mandat. De rödgröna partierna har tillsammans bildat en koalition för att styra landstinget men de har inte egen majoritet. Beroende på hur de borgerliga partierna väljer att rösta så får Sverigedemokraterna möjlighet att agera vågmästare.

Expo har via telefon och mejl sökt Patrik Ehn och Daniel Rondslätt.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA