SD-ordförande trodde annonsering var gratis

Publicerad 2011-12-07

Sverigedemokraternas distrikt Västmanland och Dalarna har betalat 150 000 kronor av sitt partistöd till en tidning som ägs av en sverigedemokratisk kommunpolitiker i Gagnef. Distriktsordföranden, Marie Edenhager, som drev personvalskampanj i tidningen uppger till VLT att hon trodde annonserna var gratis.

Enligt vad Edenhager har sagt till VLT erbjöd den 88-årige kommunpolitikern Bo-Åke Ericsson distriktet att annonsera gratis i hans tidning Wasaposten.

– Vi var ju glada i och med att vi inte hade någon ekonomi, säger Marie Edenhager till VLT.

I augusti 2010 kom Wasaposten ut med flera annonser för Sverigedemokraterna, hälften av dem var personvalsannonser för Edenhager, lokalpolitikern och dåvarande kassör Susanne Lehmus, och gruppledaren i Västerås, John Bergström.

I juni och juli 2010 skickade Wasaposten fakturor till Edenhagers distrikt, en på 51 500 kronor och en på 99 750 kronor. Till att börja med betalade inte distriktet fakturorna men när partistödet på över en miljon kronor kom in till distriktet betalades de. Enligt Edenhager för att de inte vill driva ärendet rättsligt. Edenhager förnekar även till VLT att pengarna skulle ha använts för att driva hennes personvalskampanj, hon menar att det var Ericssons egna "påfund".

John Bergström vill inte kommentera till Expo.se hur han finansierat sin personvalskampanj, han vill inte heller svara på om han ens drivit någon kampanj.

– Jag hänvisar till Marie Edenhager, hon får svara på dina frågor. Jag kommenterar inte det här generella fallet, säger han.

Susanne Lehmus vill inte kommentera händelsen till VLT. Men mejl som Expo.se tagit del av visar att Lehmus själv utformat sina personvalsannonser i Wasaposten. I mejlen som Lehmus skickat till Ericsson i september 2010, skrev hon att hon inte fått någon faktura och bad Ericsson att skicka en räkning för SD Surahammar så att hon skulle känna sig kvitt.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att det inte finns någon generell policy till hur partistödet ska användas, eller om det får finansiera enskildas personvalskampanjer.

– Är det distriktets pengar så är det distriktet som avgör vad pengarna får användas till. De har tillsatt en styrelse, sen kan man granska hur de skött ekonomin i efterhand med revisor och kan då bevilja, eller inte bevilja ansvarsfrihet, säger han.

Kinnunen säger vidare att han inte vet vad fakturan till Wasaposten handlat om. Han säger även att han inte vet om händelsen kommer att granskas men han tror att partiets riksorganisation kommer kontakta distriktet för att fråga vad som egentligen har hänt.

Wasaposten består av några hopvikta A4-sidor och har anmälts av Gagnefs kommun vid tre tillfällen eftersom tidningen använder sig av kommunens logga som är varumärkesskyddad.

Expo.se har utan framgång sökt Edenhager och Lehmus för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro