SD-drev formsak till omröstning

Publicerad 2011-05-24

Aldrig tidigare har det bråkats om vem som ska justera protokollet för kommunfullmäktige i Örkelljunga. När det på måndagskvällen blev ett bråk om just detta var alla förvånade – alla förutom Sverigedemokraterna.

Det är Helsingborgs dagblad som skriver om bråket på sin sajt. Det var på måndagskvällen som fullmäktige sammanträdde i Örkelljunga. Mötet inleddes med val av justerare, något som normalt är en formsak mellan majoriteten och oppositionen.

Men inte denna kväll. Sverigedemokraterna inledde mötet med att presentera en egen kandidat som justerare. Dessutom krävde de omröstning, och eftersom voteringen skulle vara dold fick den avgående kommunchefen Cg Nilsson rusa iväg och hämta lappar och en urna, rapporterar HD.se.

Flera politiker skruvade på sig och tyckte att voteringen var pinsam.

– Jag skulle ha skämt ögonen ur mig om jag varit i deras kläder. Det är ju en ickefråga, väste kommunalrådet Carina Zachau (M), enligt HD.se.

Efteråt förklarade huvudrollsinnehavaren, sverigedemokraten Mikael Eskilandersson sitt agerande för tidningen:

– Vi är ju trots allt tredje största parti och borde få uppdraget ett antal gånger om året. Det är en markering från deras sida att de inte vill ha med oss, då markerar vi också, sa han.

Omröstningen slutade med att Sverigedemokraternas kandidat röstades ner.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro