SD-kommentar om "skäggiga trynen" upprör

Publicerad 2011-03-01

Sverigedemokraten Conny Jörgensen kallade ensamkommande flyktingbarn för "skäggiga trynen" vid ett fullmäktigemöte på onsdagen i förra veckan i Alingsås, rapporterar Alingsås tidning.

På mötet beslutades att kommunen ska ta emot 80 ensamkommande flyktingbarn under 2011. Conny Jörgensen tyckte att de andra politikernas anföranden var "dumsnälla" och tvivlade starkt på flyktingbarnens behov att komma till Sverige. Han yrkade på att förslaget skulle avslås helt.
– Man talar om flyktingbarn. Visst, åk dit och titta så ska ni få se några skäggiga trynen istället. Det är vad det är. Att kalla dem barn är vansinne, rapporterar Alingsås tidning att Jörgensen sade.

Henrik Bennet, som är föreståndare på Miras asylboende i Alingsås, ser uttalandet som ett påhopp på enskilda personer.
– Det är definitivt kränkande och skadar inte bara de som är 19 utan de som är 17 också, säger Bennet till Alingsås tidning.

Ungdomarna får bo kvar till att de fyller 19 år, även om de per definition är barn fram till 18-årsdagen.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA