SD-kommentar om "skäggiga trynen" upprör

Publicerad 2011-03-01

Sverigedemokraten Conny Jörgensen kallade ensamkommande flyktingbarn för "skäggiga trynen" vid ett fullmäktigemöte på onsdagen i förra veckan i Alingsås, rapporterar Alingsås tidning.

På mötet beslutades att kommunen ska ta emot 80 ensamkommande flyktingbarn under 2011. Conny Jörgensen tyckte att de andra politikernas anföranden var "dumsnälla" och tvivlade starkt på flyktingbarnens behov att komma till Sverige. Han yrkade på att förslaget skulle avslås helt.
– Man talar om flyktingbarn. Visst, åk dit och titta så ska ni få se några skäggiga trynen istället. Det är vad det är. Att kalla dem barn är vansinne, rapporterar Alingsås tidning att Jörgensen sade.

Henrik Bennet, som är föreståndare på Miras asylboende i Alingsås, ser uttalandet som ett påhopp på enskilda personer.
– Det är definitivt kränkande och skadar inte bara de som är 19 utan de som är 17 också, säger Bennet till Alingsås tidning.

Ungdomarna får bo kvar till att de fyller 19 år, även om de per definition är barn fram till 18-årsdagen.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro