101207_ehn_464.jpg

Patrik Ehn är kvar som gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götaland och Göteborg trots sina kontakter med extremistpartiet NPD. Foto: Expo

SD-ledare med nazistbakgrund blir kvar

Publicerad 2011-05-16

Sverigedemokraten Patrik Ehn som toppade en av partiets listor till omvalet blir kvar i partiet.
- Vi har inte vidtagit några åtgärder, säger partiledare Åkesson till Expressen.

Patrik Ehn är idag gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg och Västra Götaland. Det är dock inte det enda partiet han varit aktiv inom.

Mellan 1985 och 1988 var han medlem i Nordiska rikspartiet, skriver GT på nätet. Expo har tidigare rapporterat om att Ehn så sent som 2005 undertecknade ett mejl till en partikamrat med ett nazistiskt slagord. Expressen har också avslöjat att Ehn haft kontakter med tyska extremhögerpartiet NPD.

Riksdagsledamoten William Petzäll kritiserade Ehn och sa att hans kontakter med NPD inte var godtagbara:

– Jag står fast vid att det är oacceptabelt att man har någon som helst kontakt, oavsett om det är på grund av att man känner någon sedan tidigare. NPD är enligt mig tokiga extremister som vi inte har några som helst ideologiska beröringspunkter med.

När GT konfronterade Ehn med uppgifterna inför valet sa han att "det är utrett". Han får stöd av partiledare Jimmie Åkesson.

- Patrik har förklarat de här kontakterna och vi har inte vidtagit några vidare åtgärder, säger Jimmie Åkesson till GT.

Expo har sökt William Petzäll för en kommentar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA