genre_riksdagen_464_01.jpg

I jämförelse med de andra jämstora partierna i riksdagen, så är Sverigedemokraterna inte lika ofta uppe i talarstolen. Bilden är från onsdagens partiledardebatt där Jimmie Åkesson (SD) deltog. Foto: Expo

SD minst aktiva oppositionspartiet

Publicerad 2011-06-17

En sammanställning som tidningen Riksdag och Departement gjort om partiernas aktivitet i riksdagen visar att Sverigedemokraterna är det klart minst aktiva oppositionspartiet.

Riksdag och Departement har mätt riksdagspartiernas aktivitet genom att sammanställa statistik över antalet enskilda motioner, interpellationer och skriftliga frågor. Resultatet visar att Sverigedemokraterna är det oppositionsparti, per ledamot, som visat minst aktivitet.

Jonas Åkerlund (SD), som sitter i konstitutionsutskottet, säger till Riksdag och Department att förklaringen är att partiets representanter är oerfarna.
– Jag tror att du kan hänföra det rakt av till att vi är nybörjare i riksdagen och att många av oss har väldigt begränsad parlamentarisk erfarenhet från andra sammanhang, säger Jonas Åkerlund till tidningen.

Vad gäller deltagandet i debatter så är Sverigedemokraterna är, jämfört med de jämstora partierna, det parti som mest sällan deltar. Vänsterpartiet utmärker sig åt andra hållet, där ledamöterna oftare än andra står i talarstolen och dessutom skriver flest skriftliga frågor och interpellationer.

Socialdemokratiska ledamöter, följt av moderater, har uttalat sig flest gånger i talarstolen. Men partiernas storlek gör att antalet debatter per ledamöter blir lägre.

Oppositionspartierna är traditionellt mer aktiva än regeringen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA