genre_riksdagen_464_01.jpg

I jämförelse med de andra jämstora partierna i riksdagen, så är Sverigedemokraterna inte lika ofta uppe i talarstolen. Bilden är från onsdagens partiledardebatt där Jimmie Åkesson (SD) deltog. Foto: Expo

SD minst aktiva oppositionspartiet

Publicerad 2011-06-17

En sammanställning som tidningen Riksdag och Departement gjort om partiernas aktivitet i riksdagen visar att Sverigedemokraterna är det klart minst aktiva oppositionspartiet.

Riksdag och Departement har mätt riksdagspartiernas aktivitet genom att sammanställa statistik över antalet enskilda motioner, interpellationer och skriftliga frågor. Resultatet visar att Sverigedemokraterna är det oppositionsparti, per ledamot, som visat minst aktivitet.

Jonas Åkerlund (SD), som sitter i konstitutionsutskottet, säger till Riksdag och Department att förklaringen är att partiets representanter är oerfarna.
– Jag tror att du kan hänföra det rakt av till att vi är nybörjare i riksdagen och att många av oss har väldigt begränsad parlamentarisk erfarenhet från andra sammanhang, säger Jonas Åkerlund till tidningen.

Vad gäller deltagandet i debatter så är Sverigedemokraterna är, jämfört med de jämstora partierna, det parti som mest sällan deltar. Vänsterpartiet utmärker sig åt andra hållet, där ledamöterna oftare än andra står i talarstolen och dessutom skriver flest skriftliga frågor och interpellationer.

Socialdemokratiska ledamöter, följt av moderater, har uttalat sig flest gånger i talarstolen. Men partiernas storlek gör att antalet debatter per ledamöter blir lägre.

Oppositionspartierna är traditionellt mer aktiva än regeringen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro