SD-ordförande länkade till rasistiska bloggar

Publicerad 2011-04-18

Jana Lund, ordförande för Sverigedemokraterna i Kävlinge kommun, länkade på Facebook till en artikel om att "det är vanligt att negrer våldtar och mördar svenska tjejer".

I efterhand har Jana Lund tagit tillbaka påståendet.
– Jag håller inte med skribenten och jag ångrar att jag länkade dit. En människas hudfärg har inte med saken att göra när det gäller våldtäkt, säger Jana Lund till Sydsvenskan.

Jana Lund är ordförande för Sverigedemokraterna i Kävlinge, ledamot i kommunfullmäktige och revisor i Region Skåne.

Lund har enligt Sydsvenskan även länkat till ett inlägg med "Negervåldtäkten" på Demokratbloggen. Bland annat skriver bloggaren i inlägget att "det är vanligt med mördarnegrer i Sverige, och så fort man ser en neger så kan man vara förberedd på att det kan vara just en mördarneger!" Enligt Sydsvenskan tar Jana Lund i efterhand även avstånd från det blogginlägget och säger att hon ska ta bort länken till Demokratbloggen.

Lund själv anser att hon använder sin yttrandefrihet när hon länkar till artiklar på nätet.
– Jag länkar till sådant som jag läst och vill dela med mig av. Vem som har skrivit det är inte särskilt väsentligt. Vi lever i ett land där man har rätten att uttrycka sig fritt. Det här är mitt privata Facebook-konto och har ingenting att göra med mitt parti, säger Jana Lund till Sydsvenskan.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA