SD-ordförande länkade till rasistiska bloggar

Publicerad 2011-04-18

Jana Lund, ordförande för Sverigedemokraterna i Kävlinge kommun, länkade på Facebook till en artikel om att "det är vanligt att negrer våldtar och mördar svenska tjejer".

I efterhand har Jana Lund tagit tillbaka påståendet.
– Jag håller inte med skribenten och jag ångrar att jag länkade dit. En människas hudfärg har inte med saken att göra när det gäller våldtäkt, säger Jana Lund till Sydsvenskan.

Jana Lund är ordförande för Sverigedemokraterna i Kävlinge, ledamot i kommunfullmäktige och revisor i Region Skåne.

Lund har enligt Sydsvenskan även länkat till ett inlägg med "Negervåldtäkten" på Demokratbloggen. Bland annat skriver bloggaren i inlägget att "det är vanligt med mördarnegrer i Sverige, och så fort man ser en neger så kan man vara förberedd på att det kan vara just en mördarneger!" Enligt Sydsvenskan tar Jana Lund i efterhand även avstånd från det blogginlägget och säger att hon ska ta bort länken till Demokratbloggen.

Lund själv anser att hon använder sin yttrandefrihet när hon länkar till artiklar på nätet.
– Jag länkar till sådant som jag läst och vill dela med mig av. Vem som har skrivit det är inte särskilt väsentligt. Vi lever i ett land där man har rätten att uttrycka sig fritt. Det här är mitt privata Facebook-konto och har ingenting att göra med mitt parti, säger Jana Lund till Sydsvenskan.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro