SD överklagade kommunbeslut och fick rätt

Publicerad 2011-11-18

Kommunstyrelsen i Lund måste dra tillbaka beslutet om att ta emot 125 flyktingar per år. Det efter att Ted Ekeroth, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Lund, har vunnit ett ärende mot kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen beslutade den 10 augusti i år att teckna en överenskommelse med länsstyrelsen om att ta emot 125 flyktingar och andra skyddsbehövande per år från och med 2012. Det nya avtalet skiljer sig inte från det tidigare tillsvidare avtalet, men sedan etableringsreformen trädde i kraft ska alla överenskommelser om flyktingmottagning i kommunen skrivas om.

När kommunen förnyade avtalet om flyktingmottagandet utan att först få det godkänt i kommunfullmäktige överklagade Ted Ekeroth beslutet till förvaltningsrätten i Malmö. Förvaltningsrätten gav Ekeroth rätt med motiveringen att kommunstyrelsen inte får ta den här typen av beslut om inte ärendet först behandlas i kommunfullmäktige. Detta innebär att kommunstyrelsen måste dra tillbaka beslutet.

Christer Wallin som är vice ordförande i kommunstyrelsen, säger till Expo.se att han inte kände till Ekeroths överklagan eller förvaltningsrättens beslut. Han är dock övertygad om att avtalet om flyktingmottagandet kommer förnyas.

– Jag tror inte att kommunstyrelsen beslut kommer ändras i kommunfullmäktige, säger Wallin.

Expo.se har försökt nå Ted Ekeroth utan resultat.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro