SD-politiker anmäler fackförbund

Publicerad 2011-02-23

Sverigedemokraten Björn Fälth tar, efter att han uteslutits från Transportarbetareförbundet, ärendet till DO respektive JO. Fälth menar att hans partitillhörighet är att betrakta som annan trosuppfattning.

Björn Fälth, kommunfullmäktigeledamot i Vetlanda, hänvisar i sin anmälan till Justitieombudsmannen, JO, till regeringsformens grundläggande fri- och rättigheter. Anmälan har undertecknats av ytterligare tre representanter för Sverigedemokraterna. Anmälarna ifrågasätter Transportarbetareförbundets handläggning vid uteslutandet av Fälth.

Transport uteslöt Fälth på grund av att han är politiskt aktiv för Sverigedemokraterna.

I anmälan skriver Sverigedemokraterna de inte kan "acceptera godtyckliga beslut som i grund och botten bygger på åsikter och okunskap." Sammanfattningsvis menar de att grundläggande fri- och rättigheter måste "gälla vid maktutövning av Transportarbetareförbundet!".

I JO:s riktlinjer framgår att myndigheten inte kommer att kunna behandla anmälan, eftersom JO:s ansvar är att granska domstolar och myndigheter. Fackförbund är ideella föreningar, med rätt till sina egna stadgar, och faller därmed inte under JO:s granskningsområde.

Till Diskrimineringsombudsmannen, DO, hänvisar Björn Fälth i sin anmälan till regeringsformen och diskrimineringslagen. Han menar att Transports beslut är "direkt diskriminering då partitillhörighet faller under annan trosuppfattning."

Björn Fälth är en av tiotalet aktiva Sverigedemokrater som uteslutits ur Transport. Hittills är han det enda kända fallet som valt att ta ärendet vidare till DO och JO.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro