SD-politiker ersätts för rasistiska hot

Publicerad 2011-10-21

Ordföranden i en bostadsrättsförening i Malmö kallade en boende för "jävla utlänning" och hotade hennes dotter. Den boende är förtroendeval i Sverigedemokraterna. Nu får SD-politikern och hennes dotter 90 000 kr vardera i skadestånd.

Sverigedemokraten och hennes familj är de första personerna med invandrarbakgrund i bostadsrättsföreningen. Sedan familjen flyttat in har ordföranden i föreningen liknat huset vid en flyktingförläggning. Han har även ifrågasatt om andra generationens invandrare vet hur det är att bo i en bostadsrätt, skriver Skånskan.

Politikern anmälde händelsen till diskrimineringsombudsmannen, DO. Enligt anmälan ska ordföranden vid upprepade tillfällen ha kränkt politikern och hennes dotter. Han ska även ha gjort intrång hos familjen och hotat att misshandla dottern och hennes vänner.

Efter en förlikning mellan bostadsrättsföreningen och DO får politikern och hennes dotter 90 000 kronor i skadestånd vardera och en ursäkt från ordföranden.

Kvinnan företräder Sverigedemokraterna i stadsdelsfullmäktige och är ersättare i stadsbyggnadsnämnden i Malmö. Hon säger till Skånskan att hon inte längre är engagerad i partiet och att hon har sagt upp sig från sina uppdrag. Politikern säger att beslutet inte har med händelsen att göra.

Magnus Olsson, Sverigedemokraternas kommunalråd känner till händelsen. Han menar att kvinnan är aktiv i partiet.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA