SD-politiker ersätts för rasistiska hot

Publicerad 2011-10-21

Ordföranden i en bostadsrättsförening i Malmö kallade en boende för "jävla utlänning" och hotade hennes dotter. Den boende är förtroendeval i Sverigedemokraterna. Nu får SD-politikern och hennes dotter 90 000 kr vardera i skadestånd.

Sverigedemokraten och hennes familj är de första personerna med invandrarbakgrund i bostadsrättsföreningen. Sedan familjen flyttat in har ordföranden i föreningen liknat huset vid en flyktingförläggning. Han har även ifrågasatt om andra generationens invandrare vet hur det är att bo i en bostadsrätt, skriver Skånskan.

Politikern anmälde händelsen till diskrimineringsombudsmannen, DO. Enligt anmälan ska ordföranden vid upprepade tillfällen ha kränkt politikern och hennes dotter. Han ska även ha gjort intrång hos familjen och hotat att misshandla dottern och hennes vänner.

Efter en förlikning mellan bostadsrättsföreningen och DO får politikern och hennes dotter 90 000 kronor i skadestånd vardera och en ursäkt från ordföranden.

Kvinnan företräder Sverigedemokraterna i stadsdelsfullmäktige och är ersättare i stadsbyggnadsnämnden i Malmö. Hon säger till Skånskan att hon inte längre är engagerad i partiet och att hon har sagt upp sig från sina uppdrag. Politikern säger att beslutet inte har med händelsen att göra.

Magnus Olsson, Sverigedemokraternas kommunalråd känner till händelsen. Han menar att kvinnan är aktiv i partiet.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro