SD-politiker hotade döda väktare och polis

Publicerad 2011-01-24

En 21-årig kommunpolitiker för Sverigedemokraterna har åtalats för bland annat hot mot tjänsteman och olovligt innehav av kniv.

Det var när polisen hade omhändertagit 21-åringen för att han var full som hotelserna uttalades. Enligt åklagarens stämningsansökan sa sverigedemokraten till en polis att han skulle slå ihjäl en väktare och fler som förtjänade det. Samtidigt ska han ha bröstat upp sig mot polisen.

När 21-åringen fick klart för sig att han skulle bli anmäld för hot mot tjänsteman försökte han identifiera sig med en annan mans körkort. Därför åtalas 21-åringen för missbruk av urkund och falsk tillvitelse och eftersom han gjorde motstånd när han greps åtalas han för våldsamt motstånd.

Vid ett annat tillfälle beslagtog polisen en kniv från 21-åringen när han var på en shoppinggata.

Mannen kandiderade för Sverigedemokraterna i höstens val. Han är nu ersättare för partiet i en kommun i mellansverige. Brotten han nu åtalats för ägde rum 2009.

Expo har sökt 21-åringen samt företrädare för Sverigedemokraterna för en kommentar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA