SD-politiker lämnar sina uppdrag och partiet

Publicerad 2011-11-15

Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot i Malmö, Cay Elané, lämnar partiet och sina uppdrag under tisdagen. Det efter att partiet meddelat att han inte är lämplig för sitt uppdrag.

– Utesluten har han aldrig blivit utan det har varit en del incidenter, bland annat med hans uppdrag som nämndeman i tingsrätten som har gjort att vi inte funnit honom lämplig att fortsätta företräda oss offentligt, säger Sverigedemokraternas ordförande i Malmö, Lars- Johan Hallgren till Expo.se.

Tidigare har Elané stängts av som nämndeman från Malmö tingsrätt eftersom han "uppvisat ett beteende som allvarligt kan skada allmänhetens förtroende för rättskipning", enligt tingsrättens beslut.

På måndagen sa Elané i Sydsvenskan att han skulle sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Nu har han dock ändrat sig och uppger till samma tidning att han kommer lämna sina uppdrag eftersom han inte får fortsätta jobba med vård- och omsorgsfrågor.

– Jag kommenterar aldrig personärenden, men jag kan bekräfta att han lämnat sina uppdrag och att han lämnat partiet, säger kommunalrådet Magnus Olsson till Expo.se.

Ersättare för Cay Elané väntas bli Anders Olin.

Cay Elané vill inte ge några kommenterar.
Sonja Anshelm, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA