SD-politiker lämnar sina uppdrag och partiet

Publicerad 2011-11-15

Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot i Malmö, Cay Elané, lämnar partiet och sina uppdrag under tisdagen. Det efter att partiet meddelat att han inte är lämplig för sitt uppdrag.

– Utesluten har han aldrig blivit utan det har varit en del incidenter, bland annat med hans uppdrag som nämndeman i tingsrätten som har gjort att vi inte funnit honom lämplig att fortsätta företräda oss offentligt, säger Sverigedemokraternas ordförande i Malmö, Lars- Johan Hallgren till Expo.se.

Tidigare har Elané stängts av som nämndeman från Malmö tingsrätt eftersom han "uppvisat ett beteende som allvarligt kan skada allmänhetens förtroende för rättskipning", enligt tingsrättens beslut.

På måndagen sa Elané i Sydsvenskan att han skulle sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Nu har han dock ändrat sig och uppger till samma tidning att han kommer lämna sina uppdrag eftersom han inte får fortsätta jobba med vård- och omsorgsfrågor.

– Jag kommenterar aldrig personärenden, men jag kan bekräfta att han lämnat sina uppdrag och att han lämnat partiet, säger kommunalrådet Magnus Olsson till Expo.se.

Ersättare för Cay Elané väntas bli Anders Olin.

Cay Elané vill inte ge några kommenterar.
Sonja Anshelm, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro