110104_filper_464.jpg

Runar Filper kritiseras för sitt sätt att beskriva antisemitiska sajter. Foto: Expo

SD-politiker ser inte antisemitismen

Publicerad 2011-02-18

Expo lät en expert granska de antisemitiska sajter och mejl som sverigedemokraten Erik T Johansson skickat till en partikollega. Det efter att distriktsordföranden i Värmland, Runar Filper, kritiserats för att inte tagit avstånd från dem.

Frågan aktualiserades av att Sverigedemokrater som nu lämnat partiet kritiserar Filper. De tyckte inte att Runar Filper tagit avstånd från mejlen och hemsidorna utan tvärtom skyddat Erik T Johansson. Vad stod egentligen på de sidor som Erik T Johansson länkat till?

Detta har hänt

Expo har låtit en av Sveriges främsta experter kring förnekandet av Förintelsen Stéphane Bruchfeld, granska sidorna och mejlen. Han slår fast att de handlar om extrem antisemitism. Den ena sajten är en Evangelisk kristen sekt som anklagar judarna för att ligga bakom Förintelsen. Den andra sajten innehåller en text skrivet den kände förintelseförnekaren Benjamin H Freedman, som hävdar Tyskland förde ett överlevnadskrig mot judarna.
– Det viktiga här är att allt handlar om klassisk antisemitism och en av sidorna är typisk för Förintelseförnekare, säger Stéphane Bruchfeld.

"Handlar mer om sionism"
Runar Filper säger att han har studerat innehållet i länkarna.
– Jag konstaterar bara att de inte förnekar Förintelsen, de handlar mer om sionismen i stort, new age och hur det påverkat. Den andra länken handlar om tiden till första världskriget, mellankrigstiden och Palestina, säger Filper till Expo

Stéphane Bruchfeld är frågande till Runar Filpers sätt att se på sidorna.
– I bästa fall är det djup okunnighet om vad antisemitism och förintelseförnekande är, eller så handlar det om att han vill skydda Johansson och SD, och går långt för att bortförklara vad det är för någonting han uttryckt. Det tredje alternativet är att budskapen ligger nära hans egen uppfattningar. Det kan också vara allt detta på en gång, säger han.

Mejlen neutrala
När Expo ber Runar Filper att förtydliga sin syn på om sidorna är antisemitiska svarar Filper att han inte tänker ge några ytterligare kommentarer. När det gäller Erik T Johanssons egna kommentarer i mejlen som beskriver sajterna som intressanta och tillägger "ingen rök utan eld", så tycker Runar Filper att det är neutralt skrivet och utan värderingar.

Inte heller där får han stöd av Bruchfeld.
– Det är klart att Johansson sympatiserar med innehållet, men inte vågar stå för det fullt ut. "Ingen rök utan eld" betyder att han tycker att det ligger någonting i det. Han tänker uppenbarligen i sådana här banor och vill intressera andra för det.

Partiet tar avstånd
Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger till Expo att han tycker att det är självklart att man, som förespråkare för partiet, ska ta avstånd från antisemitism.
- Finns det en medlem som sprider sådant som inte partiet står för, då bör man konfrontera det, säger Martin Kinnunen.

Det finns ett uteslutningsärende gällande Erik T Johansson inlämnat till partistyrelsen. Att beslut dröjt beror enligt Kinnunen på att ärendet fallit mellan stolarna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro