SD-politiker publicerade antisemitiskt blogginlägg

Publicerad 2011-06-13

Sverigedemokraten och fullmäktigeledamoten Anders Leander har på sin blogg publicerat en antisemitisk text. Partiet ska nu utreda om Leander är lämplig att företräda partiet.

Anders Leander sitter som kommunfullmäktigeledamot i Mönsterås och är styrelseledamot i den lokala partistyrelsen. Han driver även en egen blogg. På bloggen har han lagt upp ett inlägg om att tidskriften Expo "främjar judiska etniska intressen". Inlägget skrevs ursprungligen av författaren, poeten och "islamisten" Mohamed Omar. Omar har under senare år blivit allt mer öppen med sina antijudiska teorier. Han hävdar bland annat att Förintelsen är en myt och förnekar att Hitlertyskland använde sig av gaskamrar.

Det inlägg som Anders Leander lagt upp på sin blogg är en nedkortad version av Omars text. Det står bland annat att: "muslimer bör vara på det klara med att Expo tjänar fientliga intressen. De är inte mot rasism, Expo är tvärtom för judisk rasism och judisk överhöghet." I texten namnges även personer som arbetar med Expo och som anges ha judiskt påbrå.

När Expo når Anders Leander så säger han att han inte vill uttala sig. Men Martin Kinnunen som är pressekretare för Sverigedemokraterna har tagit del av inlägget på Leanders blogg.

– Han tycks ha redigerat en antisemitisk, judekonspiratorisk text av Mohamed Omar. Jag förstår inte riktigt hans syfte, säger Martin Kinnunen, som själv inte varit i kontakt med Leander.

Anders Leander har tidigare uppmärksammats av Sverigedemokraternas ledning, efter att han i april publicerade polisens förundersökningsbilder på en våldtagen och mördad kvinna. Ett dåd han kallade för "negervåldtäkten". Då valde ledningen att ge Anders Leander en reprimand men lät honom vara kvar i partiet. Nu ska Leander utredas igen.

– Det här är något som jag får anledning att skicka vidare till medlemsutskottet, så får de titta på det. Det finns ett ärende öppnar sedan tidigare mot Anders Leander. Han fick en skriftlig varning angående inlägg på hans blogg tidigare. Beslutet var då också att ärendet skulle hållas öppet, så att något händer så kan partistyrelsen agera snabbare, säger Martin Kinnunen, till Expo.se
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro