110303_kent_ekroth_464.jpg

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) kritiseras för att han twittrat från ett sekretessbelagt möte. Foto: Expo

SD-politiker twittrade från stängt möte

Publicerad 2011-03-09

I fredags hade EU-nämnden ett möte som var stängt och belagt med sekretess. Ändå twittrade Kent Ekeroth om vad som hände och de andra ledamöternas åsikter i olika frågor. Ekeroth citerade bland annat vad arbetsmarknadsminister Hillevi Sandström (M) sade om förhandlingar i Bryssel.

EU-nämndens ordförande, Carl B Hamilton (FP), är allt annat än imponerad av Ekeroths twittrande. På sin blogg skriver Hamilton:
"Inte för att SD:s förtroende var högt tidigare men detta är ett nytt lågvattenmärke – och väldigt långt från "patriotiskt" – ett adjektiv som partiets företrädare gärna använder om sig själva."

Eftersom Kent Ekeroth har fått mandat från sitt parti och av väljarna kan han inte stängas av från EU-nämnden eller sekretessbelagda möten. Men
Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg sade efter händelsen att ett förbud av mobiltelefoner och datorer på stängda möten bör diskuteras.

Nu utreds Ekeroths twittrande av talmannen och samtliga partiers gruppledare.
– Vad som avhandlas under slutna utskottssammanträden ska inte offentliggöras. Att ledamöter inte får röja viss sekretessbelagd information framgår av riksdagsordningen och den information ledamöterna får, bland annat via olika handböcker. Jag kommer att påminna om de regler som gäller vid nästa gruppledarmöte som äger rum 16 mars, meddelar talman Per Westerberg på riksdagens hemsida.

Kent Ekeroth är suppleant i EU-nämnden. Sverigedemokraternas ordinarie ledamot är Margareta Sandstedt.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro