110303_kent_ekroth_464.jpg

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) kritiseras för att han twittrat från ett sekretessbelagt möte. Foto: Expo

SD-politiker twittrade från stängt möte

Publicerad 2011-03-09

I fredags hade EU-nämnden ett möte som var stängt och belagt med sekretess. Ändå twittrade Kent Ekeroth om vad som hände och de andra ledamöternas åsikter i olika frågor. Ekeroth citerade bland annat vad arbetsmarknadsminister Hillevi Sandström (M) sade om förhandlingar i Bryssel.

EU-nämndens ordförande, Carl B Hamilton (FP), är allt annat än imponerad av Ekeroths twittrande. På sin blogg skriver Hamilton:
"Inte för att SD:s förtroende var högt tidigare men detta är ett nytt lågvattenmärke – och väldigt långt från "patriotiskt" – ett adjektiv som partiets företrädare gärna använder om sig själva."

Eftersom Kent Ekeroth har fått mandat från sitt parti och av väljarna kan han inte stängas av från EU-nämnden eller sekretessbelagda möten. Men
Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg sade efter händelsen att ett förbud av mobiltelefoner och datorer på stängda möten bör diskuteras.

Nu utreds Ekeroths twittrande av talmannen och samtliga partiers gruppledare.
– Vad som avhandlas under slutna utskottssammanträden ska inte offentliggöras. Att ledamöter inte får röja viss sekretessbelagd information framgår av riksdagsordningen och den information ledamöterna får, bland annat via olika handböcker. Jag kommer att påminna om de regler som gäller vid nästa gruppledarmöte som äger rum 16 mars, meddelar talman Per Westerberg på riksdagens hemsida.

Kent Ekeroth är suppleant i EU-nämnden. Sverigedemokraternas ordinarie ledamot är Margareta Sandstedt.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA