SD-politiker utesluts efter falangstrider

Publicerad 2011-05-03

Sverigedemokraten Tom Thörnquist från Svedala har uteslutits från partiet. Anledningen är ett bråk som uppstod i samband med lokalavdelningens årsmöte tidigare i år.

Sverigedemokraterna i Svedala har länge varit delade i två falanger. En som stödjer Thörnquist som ordförande, och en som inte gör det. Vid årsmötet tidigare i år avsattes Thörnquist med minsta möjliga marginal, tio röster mot elva.

Efteråt kritiserade Tom Thörnquist valet av ny styrelse. Han menade att den nya styrelsen tillsatts med hjälp av personer som inte hade rösträtt på årsmötet.

Något gehör för kritiken fick inte Thörnquist. Istället uteslöts han ur partiet.

- Tråkigt vet jag inte om det är, man får väl finna sig i detta. Men det är taskigt att ha blivit utmanövrerad på grund av lögner, säger Tom Thörnquist till Expo.

Han säger att han vände sig till Jens Leandersson och ledningen för Sverigedemokraternas distrikt Syd för att få hjälp att lösa tvisten. Leandersson ska dock ha svarat med att konflikten skulle lösas lokalt.

- Så det blev den styrelse som tillsatts oriktigt som själva skulle avgöra om de var godkända eller inte, säger Tom Thörnquist.

Expo har tagit del av personärendet som Sverigedemokraternas partistyrelse öppnat mot Tom Thörnquist. Det innehåller en rad anklagelser mot politikern i fråga – anklagelser som Thörnquist också bemött med en inlaga.

Partistyrelsen anmärker bland annat på att Thörnquist kallat sina partikamrater för "pajasar" från talarstolen i kommunfullmäktige i Svedala. De kritiserar honom även för att ha beställt valmaterial utan att sanktionera beslutet i styrelsen.

I inlagan förklarar Thörnquist sitt agerande. Han förnekar inte att han kallat sina kamrater för pajasar och skriver att han sent ska glömma det "fnissande och kvävda skrattsalvor som hördes i fullmäktigesalen" efteråt.

Thörnquist säger till Expo att han kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

- Jag har fått så många personkryss, så jag känner att jag vill inte svika de som har valt mig, säger han.

Expo har sökt den nytillträdda ordföranden Sven Beckman för en kommentar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro