SD-representant jämför "halal-grill" med apartheid

Publicerad 2011-09-13

Sverigedemokraternas Alexandra Brunell, Jimmie Åkessons sekreterare, har på twitter jämfört en offentlig grill anpassad för olika typer av kött med 50-talets apartheid i Sydafrika.
– Det är ett steg i fel riktning, säger hon till Expo.

I söndags publicerade bloggen "Politiskt inkorrekt" ett inlägg om en grillplats som uppförts i en park i Fittja. Av en bild framgår att det på platsen finns olika grillar varav en är till för kyckling, en för griskött och en för nötkött.

Politiskt inkorrekt skriver att den "halal-anpassade grillplatsen" är ett tecken på den pågående islamiseringen av samhället samt kallar det för "någon form av kulinarisk apartheid". Inlägget har lett till en mängd likartade kommentarer från bloggens läsare. Även sverigedemokraternas Alexandra Brunell såg liknelsen mellan grillarna och Sydafrikas tidigare rasåtskillnadspolitik, när hon på sitt twitter-konto länkande till inlägget tillsammans med texten "Sydafrika på 1950-talet eller Sverige på 2010-talet?".

Uttalandet fick direkt kritik av andra twitter-användare som tyckte liknelsen var ovanligt osmaklig och på frågan om vad hon egentligen menade, svarade hon: "Skulle ej vilja påstå att jag är emot idén (olika grillar) i sig, men är inte helt nöjd med vart detta kan leda".

Vad menade du när du jämförde de olika grillarna med apartheid?
– Jag tror inte att någon tog det på allvar. Men jag tycker inte att man ska börja göra skillnad på offentliga platser på grund av särintressen. Det skapar inte den gemenskap som sverigedemokraterna vill uppnå i samhället, säger hon till Expo.

Men är det så farligt att det finns olika grillar för olika typer av kött, eller varför inte rentav en grill för grönsaker?
– Jag tycker inte att grillarna i sig är fel utan det som jag är emot är anpassningen till vissa gruppers särintressen. Det är ett bevis på att man gör skillnad.

Håller du med inlägget om att det är ett tecken på en ökad islamisering av samhället?
– Det vet jag faktiskt inte, det är svårt att säga. Det är i alla fall ett tecken på att man börjar göra skillnad på grund av olika särintressen och det är ett steg i fel riktning, säger hon och poängterar att hon inte är politiker. Hon kallar sig för en opolitisk sekreterare – trots att hon är jobbar på sverigedemokraternas riksdagskansli, sitter i SDU:s styrelse samt är ledamot i SD-kvinnors valberedning.
– Det jag skriver på min blogg är inte nödvändigtvis partiets officiella åsikter.
Maria-Pia Cabero

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro