SD-revisor var medlem i Nationaldemokraterna

Publicerad 2011-03-23

Den sverigedemokratiska kommunrevisorn Jan Holmberg har pekats ut som upphovsman till den främlingsfientliga propaganda som spridits i Strömsunds kommun. Expo kan nu avslöja att Holmberg år 2004 var medlem i Nationaldemokraterna.

Jan Holmberg har i Länstidningen i Östersund pekats ut som upphovsman till en uppsjö av främlingsfientlig propaganda som satts upp på bland annat anslagstavlor i Strömsunds kommun. Drygt en månad efter avslöjandet är han fortfarande kvar som sverigedemokratisk kommunrevisor.

Mikael Säbom, pressansvarig för Sverigedemokraterna i Strömsund säger till Expo att han inte hunnit prata med Holmberg om lapparna. Säbom menar att han helt enkelt inte haft tid, och att Holmberg befunnit sig utomlands.

- Men jag vill att han och jag ska sätta oss ner tillsammans och diskutera igenom detta så snart som möjligt. Jag har träffat honom, men då blev det så att vi pratade om mycket annat, säger Mikael Säbom.

Expos granskning visar att Holmberg år 2004 var medlem i Nationaldemokraterna och att han året innan donerade 200 kronor till partiet.

Nationaldemokraterna är också en av organisationerna som Holmberg uppges ha spridit propaganda för. Han ska även ha satt upp egenhändigt tillverkade lappar runt om i kommunen.

"En negerfamilj i Härnösand erhöll drygt 60.000:- per månad netto i olika bidrag, trots det ansökte de om ännu mer pengar hos den sociala myndigheten", står det på en av lapparna.

- Jag har inte med säkerhet fått bevisat för mig att han har satt upp det som påstås vara rasistiskt eller främlingsfientligt. Det står inget namn på papperen eller någonting, säger Mikael Säbom.

Expo har utan framgång sökt Jan Holmberg för en kommentar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA