sdpol_runar_filper_464_2.jpg

Runar Filper ska ha skyddat Erik T Johansson från uteslutning ur Sverigedemokraterna. Foto: Expo

Sparkad nämndeman räddades från uteslutning

Publicerad 2011-01-24

Sverigedemokraten Erik T Johansson, överklagar beslutet att sparka honom från nämndeposten i Värmlands tingsrätt. Nu visar det sig att han skyddats från att uteslutas ur partiet av distriktet.

Förra veckan beslutade Värmlands tingsrätt att Erik T Johansson inte får sitt kvar som nämndeman eftersom han skickat antisemitiska mejl till en partikollega, och att han uttalat sig mot homosexuella. Erik T Johansson säger att han har överklagat beslutet. Tingsrätten har dock inte tagit emot någon överklagan än.

Expo har tidigare rapporterat att Erik T Johanssons länkat till antisemitiska sajter i mejl, och mejlen varit kända av Sverigedemokraternas partistyrelse och Värmlands distriktsordförande Runar Filper sedan början av 2010.

Räddad från uteslutning
Expo kan nu avslöja att Runar Filper i ett internt mejl från 2009 skrivit att han har skyddat Erik T Johansson från uteslutning.
"Jag sa att han baske mig borde va tacksam för mitt stöd för att rädda honom från uteslutning", skriver Filper till en partikollega. Han skriver också att "fullständig enighet ska råda utåt" och att han hoppas på att slippa "ta fram munkaveln när Björn (Söder) kommer".

Runar Filper menar att "räddningen" av Johansson syftar på att han vidarebefodrat till partistyrelsen vad Erik T Johansson sagt till honom om mejlen.
- Jag har förklarat situtationen för partiet, jag har fört hans talan på det viset. Jag har bara vidarebefodrat vad han sagt till mig och att jag tycker att allt är överdramatiserat, säger Filper

Finns inget ställningstagande

Filper tycker inte att det går att klargöra vad Erik T Johansson egentligen tycker om länkarna till de antisemitiska sajterna, mer än att det är "intressant läsning". Om det ligger några värderingar i Johanssons egna beskrivningar av länkarna som "ingen rök utan eld" och att "segrarna skriver historien, så den officiella sanningen måste tas med en stor nypa salt", är en tolkningsfråga, enligt Filper.
- Så länge det inte är ställningstagande utan en tolkningsfråga och det inte finns något sammanhang förutom hypoteser. Så kan jag inte döma, säger Runar Filper.

Filper säger dock att det är "bannlyst" att förringa Förintelsen inom Sverigedemokraterna, det leder till omedelbar "utgång".

När det gäller Runar Filpers förhoppning att slippa lägga munkavel på Erik Johansson, säger Filper att det handlar om en annan fråga. Där han tycker att Erik T Johansson svamlat inför oppositionsgruppen i Värmland och att han ville att Johansson skulle lägga ner "svamlet".

Distriktets ansvar
Jonas Åkerlund, vice partiordförande för Sverigedemokraterna, uppger till Expo att det dröjt att starta ett uteslutningsärende mot Erik T johansson eftersom frågan inte legat på partistyrelsens bord.
- Jag förutsätter att varje distrikt är så ansvarstagande att de agerar mot en så allvarlig partiskadlig verksamhet som antisemitism eller vilken rasism som helst, säger Jonas Åkerlund.

Runar Filper säger att han inte väckt ett ärende mot Erik T Johansson, eftersom han inte hunnit sätta sig in i länkarnas innehåll, då han får ta emot så mycket post.

Jonas Åkerlund vill inte spekulera i vad det innebär om Runar Filper känt till händelsen utan att agera.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro