SD stängs ute från arbetsutskott i Bjuv

Publicerad 2011-01-18

Sverigedemokraterna stängs ute från kommunstyrelsen i Bjuvs arbetsutskott. Det står klart efter att de rödgröna och alliansen gått ihop för att dela på platserna. Sverigedemokraterna rasar mot förfaringssättet.

"Nu helt plötsligt har valresultatet blivit ett helt annat än vad kommunens övriga partier varit nöjda med, och vips då kan man helt sonika ändra sin beslutsordning efter eget behag och inte efter gängse arbetssätt sen urminnes tid.", skriver Sverigedemokraterna på sin hemsida i Bjuv.

Kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Stefan Svalö menar att Sverigedemokraterna alltid försöker spela en martyrroll.
- Jag ser det som vår skyldighet att utgå från vad som ger oss störst inflytande. Han vet inte vad han pratar om, och det är ofta han inte vet vad han pratar om, säger Stefan Svalö om Allan Jönsson, Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv.

"Har inte gått rätt till"
Sverigedemokraterna har sex mandat i Bjuvs kommunfullmäktige. Partiet tycker att posterna ska fördelas i utskotten efter valresultat. Det hade resulterat i en ordinarie plats samt en ersättningsplats i arbetsutskottet för partiet.
- Man tittar på förutsättningen för de olika nämnderna och det förklarade jag för Sverigedemokraterna, säger Stefan Svalö, som inte tycker att fördelningen är märklig.

Majoriteten av kommunstyrelsen ledamöter beslutade alltså att ingå i en valteknisk samverkan, vilken stänger ute sverigedemokraterna från att få någon representation i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Expo har sökt Allan Jönsson för en kommentar
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA