SD stängs ute från arbetsutskott i Bjuv

Publicerad 2011-01-18

Sverigedemokraterna stängs ute från kommunstyrelsen i Bjuvs arbetsutskott. Det står klart efter att de rödgröna och alliansen gått ihop för att dela på platserna. Sverigedemokraterna rasar mot förfaringssättet.

"Nu helt plötsligt har valresultatet blivit ett helt annat än vad kommunens övriga partier varit nöjda med, och vips då kan man helt sonika ändra sin beslutsordning efter eget behag och inte efter gängse arbetssätt sen urminnes tid.", skriver Sverigedemokraterna på sin hemsida i Bjuv.

Kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Stefan Svalö menar att Sverigedemokraterna alltid försöker spela en martyrroll.
- Jag ser det som vår skyldighet att utgå från vad som ger oss störst inflytande. Han vet inte vad han pratar om, och det är ofta han inte vet vad han pratar om, säger Stefan Svalö om Allan Jönsson, Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv.

"Har inte gått rätt till"
Sverigedemokraterna har sex mandat i Bjuvs kommunfullmäktige. Partiet tycker att posterna ska fördelas i utskotten efter valresultat. Det hade resulterat i en ordinarie plats samt en ersättningsplats i arbetsutskottet för partiet.
- Man tittar på förutsättningen för de olika nämnderna och det förklarade jag för Sverigedemokraterna, säger Stefan Svalö, som inte tycker att fördelningen är märklig.

Majoriteten av kommunstyrelsen ledamöter beslutade alltså att ingå i en valteknisk samverkan, vilken stänger ute sverigedemokraterna från att få någon representation i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Expo har sökt Allan Jönsson för en kommentar
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro