SD-stöd stärks av hårdare politik

Publicerad 2011-03-29

När övriga partier blir tuffare i frågor rörande flyktingar och invandrare ökar stödet för Sverigedemokraterna på kommunal nivå. Det visar en ny rapport från forskare vid Göteborgs universitet.

Bakgrund

  • Rapporten baserar sig på en undersökning hösten 2008.
  • 13 000 kommunpolitiker tillfrågades i flera ämnesområden, bland annat om flykting- och invandringspolitik.
  • Responsen på undersökningen var totalt 70 procent.
  • I 98 procent av Sveriges 290 kommuner svarade över 50 procent av de tillfrågade politikerna.
  • Svaren jämfördes sedan med de kommunala valresultaten hösten 2010.
– Om ett parti blir tuffare i invandrar- och flyktingfrågor har det ingen effekt för Sverigedemokraternas väljarstöd. Men om huvuddelen av de etablerade partierna blir tuffare så hjälper det snarare Sverigedemokraterna än det stjälper dem, säger statsvetaren Carl Dahlström till Expo.
Det är Carl Dahlström som tillsammans med statsvetaren Anders Sundell tagit fram rapporten.
Tydligast går det att se en koppling för ett ökat stöd för Sverigedemokraterna i de kommuner där rödgröna politiker antagit en hårdare ton. Främst Socialdemokraterna och Miljöpartiet men även Folkpartiets inställning i migrationsfrågor påverkar stödet för Sverigedemokraterna.

Carl Dahlström menar att det är svårt att säga varför det ser ut på det här sättet. Men andra politikers hårdare inställning kan ha skapat en legitimerande effekt att rösta på Sverigedemokraterna. Forskarna ställer sig även frågan varför de etablerade partierna överhuvudtaget blir tuffare när de uppenbarligen förlorar på det.
– Eventuellt blir det en ond cirkel. De ser att Sverigedemokraterna går framåt och vill stoppa det genom att själva bli tuffare. När man blir det går Sverigedemokraterna fram ännu mer, säger Carl Dahlström.
Ulrika Lindén

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro