SD-stöd stärks av hårdare politik

Publicerad 2011-03-29

När övriga partier blir tuffare i frågor rörande flyktingar och invandrare ökar stödet för Sverigedemokraterna på kommunal nivå. Det visar en ny rapport från forskare vid Göteborgs universitet.

Bakgrund

  • Rapporten baserar sig på en undersökning hösten 2008.
  • 13 000 kommunpolitiker tillfrågades i flera ämnesområden, bland annat om flykting- och invandringspolitik.
  • Responsen på undersökningen var totalt 70 procent.
  • I 98 procent av Sveriges 290 kommuner svarade över 50 procent av de tillfrågade politikerna.
  • Svaren jämfördes sedan med de kommunala valresultaten hösten 2010.
– Om ett parti blir tuffare i invandrar- och flyktingfrågor har det ingen effekt för Sverigedemokraternas väljarstöd. Men om huvuddelen av de etablerade partierna blir tuffare så hjälper det snarare Sverigedemokraterna än det stjälper dem, säger statsvetaren Carl Dahlström till Expo.
Det är Carl Dahlström som tillsammans med statsvetaren Anders Sundell tagit fram rapporten.
Tydligast går det att se en koppling för ett ökat stöd för Sverigedemokraterna i de kommuner där rödgröna politiker antagit en hårdare ton. Främst Socialdemokraterna och Miljöpartiet men även Folkpartiets inställning i migrationsfrågor påverkar stödet för Sverigedemokraterna.

Carl Dahlström menar att det är svårt att säga varför det ser ut på det här sättet. Men andra politikers hårdare inställning kan ha skapat en legitimerande effekt att rösta på Sverigedemokraterna. Forskarna ställer sig även frågan varför de etablerade partierna överhuvudtaget blir tuffare när de uppenbarligen förlorar på det.
– Eventuellt blir det en ond cirkel. De ser att Sverigedemokraterna går framåt och vill stoppa det genom att själva bli tuffare. När man blir det går Sverigedemokraterna fram ännu mer, säger Carl Dahlström.
Ulrika Lindén

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA