SD tvingades förändra i sin skuggbudget

Publicerad 2011-11-28

Sverigedemokraterna presenterade sin skuggbudget i oktober, den största besparingen i partiets budget är på 106 miljarder som de anser sig kunna göra på invandringen. Men siffrorna stämde inte och partiet tvingas dra tillbaka planerade satsningar, rapporterar Expressen.

Av de 106 miljarder kronor som partiet menar att det kan spara på att begränsa invandringen med 90 procent är instegsjobben ett kostnadsställe där Sverigedemokraterna ansåg sig kunna spara fem miljarder kronor. Fast de siffrorna var fel, eftersom instegsjobben hade blandats ihop med nystartsjobben.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Johnny Skalin lägger över ansvaret för budgetmissen på riksdagens utredningstjänst, RUT, som medger att de gjort fel.

– Det var ett fel, där det blev ett ganska stort fel. Det stod i fel tabell, säger chefen för RUT, Gunnar Fors till Expressen.

I finansutskottet har partiet presenterat ett förändrat budgetförslag. Partiet satsar 1,5 miljarder mindre än tidigare på försvarspolitiken, satsningarna på utbildningspolitiken och kommunikationspolitiken sänks med en halv miljard vardera nästa år.

Men det är fler fel i det budgetförslag som Sverigedemokraterna presenterade i oktober. Partiet har lämnat in handskrivna rättelser till riksdagens kammarkansli om utgifter inom sjukvård, ekonomisk trygghet vid ålderdom och socialomsorg som blandats ihop.

Sverigedemokraterna har inte gått ut med budgetändringen offentligt, Skalin menar att det är medias ansvar och inte Sverigedemokraternas att lyfta fram vad som händer inom politiken.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA