SD tvingades förändra i sin skuggbudget

Publicerad 2011-11-28

Sverigedemokraterna presenterade sin skuggbudget i oktober, den största besparingen i partiets budget är på 106 miljarder som de anser sig kunna göra på invandringen. Men siffrorna stämde inte och partiet tvingas dra tillbaka planerade satsningar, rapporterar Expressen.

Av de 106 miljarder kronor som partiet menar att det kan spara på att begränsa invandringen med 90 procent är instegsjobben ett kostnadsställe där Sverigedemokraterna ansåg sig kunna spara fem miljarder kronor. Fast de siffrorna var fel, eftersom instegsjobben hade blandats ihop med nystartsjobben.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Johnny Skalin lägger över ansvaret för budgetmissen på riksdagens utredningstjänst, RUT, som medger att de gjort fel.

– Det var ett fel, där det blev ett ganska stort fel. Det stod i fel tabell, säger chefen för RUT, Gunnar Fors till Expressen.

I finansutskottet har partiet presenterat ett förändrat budgetförslag. Partiet satsar 1,5 miljarder mindre än tidigare på försvarspolitiken, satsningarna på utbildningspolitiken och kommunikationspolitiken sänks med en halv miljard vardera nästa år.

Men det är fler fel i det budgetförslag som Sverigedemokraterna presenterade i oktober. Partiet har lämnat in handskrivna rättelser till riksdagens kammarkansli om utgifter inom sjukvård, ekonomisk trygghet vid ålderdom och socialomsorg som blandats ihop.

Sverigedemokraterna har inte gått ut med budgetändringen offentligt, Skalin menar att det är medias ansvar och inte Sverigedemokraternas att lyfta fram vad som händer inom politiken.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro