SD-väljare personröstar oftast på män

Publicerad 2011-03-31

Andelen väljare som valde att personrösta ökade något vid senaste riksdagsvalet. Det parti som fick störst andel personröster var Sverigedemokraterna. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån presenterade på onsdagen.

Statistiska centralbyråns, SCB, valundersökning visar att Sverigedemokraternas väljare sticker ut både när det gäller andelen som valde att personrösta, men även hur många som kryssade en manlig kandidat.

28,5 procent av de sverigedemokratiska väljarna personröstade i senaste valet. Därmed bryts en trend, sedan införande av personval har Centerpartiet toppat statistiken. Minst personröster vid förra årets riksdagsval fick Folkpartiet, 22 procent av partiets väljare valde att kryssa en kandidat på valsedeln.

Det är vanligast att den politiker som får personkryss är en man, 61,3 procent. Bland de sverigedemokratiska väljarna var motsvarande siffra 93,6 procent. Endast ett partis väljare avviker från trenden att främst rösta på män. Bland Miljöpartiets väljare som kryssade en valsedel gjorde närmare 56 procent det på en kvinna.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro