SD-väljare personröstar oftast på män

Publicerad 2011-03-31

Andelen väljare som valde att personrösta ökade något vid senaste riksdagsvalet. Det parti som fick störst andel personröster var Sverigedemokraterna. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån presenterade på onsdagen.

Statistiska centralbyråns, SCB, valundersökning visar att Sverigedemokraternas väljare sticker ut både när det gäller andelen som valde att personrösta, men även hur många som kryssade en manlig kandidat.

28,5 procent av de sverigedemokratiska väljarna personröstade i senaste valet. Därmed bryts en trend, sedan införande av personval har Centerpartiet toppat statistiken. Minst personröster vid förra årets riksdagsval fick Folkpartiet, 22 procent av partiets väljare valde att kryssa en kandidat på valsedeln.

Det är vanligast att den politiker som får personkryss är en man, 61,3 procent. Bland de sverigedemokratiska väljarna var motsvarande siffra 93,6 procent. Endast ett partis väljare avviker från trenden att främst rösta på män. Bland Miljöpartiets väljare som kryssade en valsedel gjorde närmare 56 procent det på en kvinna.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA