SD vill förbjuda vänstersymboler

Publicerad 2011-09-12

Sverigedemokraterna i Helsingborg vill införa ett lokalt försäljningsförbud av produkter som kan uppfattas som kommunistiska. Det skriver partiet i en motion till kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna i Helsingborg föreslår att försäljning av vad de kallar "extrema politiska symboler" ska förbjudas på Helsingborgsfestivalen. Bilder på Che Guevara och Fidel Castro nämns som exempel på sådana symboler.

"I vårt samhälle så finns det tendenser till att acceptera åsiktsförtryck. Dessa tendenser visar sig bland annat på marknader runt om i Sverige", står det bland annat i motionen.

Kommunen har dock ingen rätt att ta beslut som begränsar yttrandefriheten.

- Det är absurt, ska man begränsa vad man får lov att visa? Förslaget begränsar yttrandefriheten, säger kommunfullmäktigeledamoten Kristian Andersson (M).

Kjell Lundin, som sitter för Socialdemokraterna i fullmäktige, menar att motionen är "trams".

- Vi kan inte besluta det i kommunen. De vill bara skapa uppmärksamhet. Skulle vi kunna besluta om sådant, då hade man gett upp yttrandefriheten, säger han.

Sverigedemokraten Michael Rosenberg slår ifrån sig av kritiken. Han menar att det inte är klarlagt ifall motionen skulle vara ogenomförbar. Han anser att kommunistiska symboler är jämförbara med olagliga nazistiska symboler.

- Det är två extrema varumärken. Det finns många symboler bland annat kommunistiska, syndikalistiska, Ku Klux Klan och en rad olika symboler som tål att diskuteras.

Rosenberg menar även att skolan är en plats där sådana här symboler borde förbjudas.

- Utifrån talar man om att det är rätt att gå runt med vänsterextrema symboler medan högerextrema är fel. Vi säger att vi tycker att både höger- och vänsterextrema är lika fel. Tycker man att vi har fel, ja då får man ta debatten med oss, säger Rosenberg.

Rosenberg kan inte precisera vilken lag detta skulle falla in under. Men kallar symbolerna för hets mot oliktänkande.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro