SD vill stoppa lärobok

Publicerad 2011-05-06

Sverigedemokratiska kommunpolitiker på flera orter i Sverige driver kampanj mot en lärobok i samhällskunskap för gymnasiet där partiet beskrivs på ett enligt kritikerna osakligt sätt.

I Nyköping har en gymnasieskola beslutat att inte längre använda boken.
Boken, som heter Millenium och ges ut av Bonnier Utbildning, har funnits länge men dominerar inte marknaden. I ett historiskt avsnitt som enligt redaktören Wolfram Trostek kan ha hängt med sedan 1990-talet står det så här om VAM, Sverigedemokraterna, BSS och NRP:
"Dessa nynazistiska organisationer är inte bara kritiska mot svensk flyktingpolitik, de är uttalat rasistiska och ofta öppet odemokratiska. Kriminella metoder, såsom misshandel och trakasserier, anses vara helt legitimt."

Har slutat använda boken
På Nyköpings enskilda gymnasium var det en elev som påtalade för skolledningen att detta var en osaklig beskrivning. I skolans arbete ingår att träna eleverna att ha ett kritiskt tänkande och gå till källorna, påpekar rektor Ann Larsson. Eleven hade tagit kontakt med lokala SD-företrädare.
– Osakliga läromedel ska vi inte ha, säger Larsson och skolan har därför beslutat att inte längre använda Millenium.

Uppringd av SD-politiker
Therese Borg, kommunfullmäktigeledamot för SD i Nyköping och själv lärare, har gjort en anmälan till Skolinspektionen. Hon önskar att inspektionen går ut med en rekommendation till alla skolor att ta bort boken.

Wolfram Trostek på Bonnier Utbildning har inte hört av Skolinspektionen – det är heller knappast deras fråga. Däremot har Trostek blivit uppringd av en SD-politiker och samhällskunskapslärare i Västsverige och en SD-politiker från Gävleborg, både med liknande kritik mot boken. På flera webbforum pågår också en grov debatt om Millenium.
Wolfram Trostek medger att den kritiserade texten inte är "särskilt nyanserad". I den nya upplaga som ska komma i höst ska skrivningarna ändras.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA