SD:are kan uteslutas för antisemitiska mejl

Publicerad 2011-01-17

Sverigedemokraternas partistyrelse kommer att öppna ett uteslutningsärende mot Erik Johansson, nämndeman för partiet i Karlstad. Detta efter att Expo avslöjade att Johansson skickat antisemitiska mejl.

Läs mer:


- Partistyrelsen kommer att diskutera hur den ska göra och om det ska utredas vidare. Det kan även avgöras om han ska uteslutas ur partiet, säger Martin Kinnunen på Sverigedemorkaternas partikansli.

Kinnunen kan inte svara på hur lång tid det tar innan ett beslut fattas. Bakgrunden till att Sverigedemokraterna startar ett uteslutningsärende mot Erik Johansson är Expos avslöjande av antisemitiska mejl som Erik Johansson skickat till en före detta partikollega.

I mejlen länkades det till grovt antisemitiska hemsidor där judar bland annat anklagas för att själva ha iscensatt Förintelsen.
Med hänvisning till sajterna skrev Johansson bland annat "ingen rök utan eld" och "den officiella sanningen om Förintelsen måste tas med en stor nypa salt".

Nya uppgifter
Nu kan Expo avslöja att Erik Johanssons även i andra mejl till den före detta partikollegan skrivit att länkarna innehåller "intressant läsning". Johanson hävdar i mejlen att han inte är "judehatare", men skriver:
"Dock är det ju så att bakom många skeenden i världen finns det judar i högt uppsatta positioner, därför är det intressant att läsa även judekritiska hemsidor, diskussionsforum och bloggar."

Sverigedemokraternas partistyrelsen kände till Johanssons mejl redan inför SD-Värmlands årsmöte i februari 2010. Distriktsordförande i länet, Runar Filper, har även han haft kännedom om mejlen.

Expo har förgäves sökt Runar Filper och Erik Johansson för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro