SD:are kan uteslutas för antisemitiska mejl

Publicerad 2011-01-17

Sverigedemokraternas partistyrelse kommer att öppna ett uteslutningsärende mot Erik Johansson, nämndeman för partiet i Karlstad. Detta efter att Expo avslöjade att Johansson skickat antisemitiska mejl.

Läs mer:


- Partistyrelsen kommer att diskutera hur den ska göra och om det ska utredas vidare. Det kan även avgöras om han ska uteslutas ur partiet, säger Martin Kinnunen på Sverigedemorkaternas partikansli.

Kinnunen kan inte svara på hur lång tid det tar innan ett beslut fattas. Bakgrunden till att Sverigedemokraterna startar ett uteslutningsärende mot Erik Johansson är Expos avslöjande av antisemitiska mejl som Erik Johansson skickat till en före detta partikollega.

I mejlen länkades det till grovt antisemitiska hemsidor där judar bland annat anklagas för att själva ha iscensatt Förintelsen.
Med hänvisning till sajterna skrev Johansson bland annat "ingen rök utan eld" och "den officiella sanningen om Förintelsen måste tas med en stor nypa salt".

Nya uppgifter
Nu kan Expo avslöja att Erik Johanssons även i andra mejl till den före detta partikollegan skrivit att länkarna innehåller "intressant läsning". Johanson hävdar i mejlen att han inte är "judehatare", men skriver:
"Dock är det ju så att bakom många skeenden i världen finns det judar i högt uppsatta positioner, därför är det intressant att läsa även judekritiska hemsidor, diskussionsforum och bloggar."

Sverigedemokraternas partistyrelsen kände till Johanssons mejl redan inför SD-Värmlands årsmöte i februari 2010. Distriktsordförande i länet, Runar Filper, har även han haft kännedom om mejlen.

Expo har förgäves sökt Runar Filper och Erik Johansson för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA