SD:are utpekad som Breivik-sympatisör

Publicerad 2011-08-25

"Jag heter Ted och jag sitter som kommunfullmäktige i Lund. Jag gillar Anders", Så stod det på en affisch som var uppsatt i Lund. Nu är affischen som pekar ut sverigedemokraten Ted Ekeroth som anhängare av Anders Behring Breivik polisanmäld.

Affischen upptäcktes i början av augusti på ett elskåp utanför sverigedemokraten Ted Ekeroths bostad. På affischen utpekas Ekeroth, med adress och telefonnummer, som sympatisör till terroristen Anders Behring Breivik. Fastighetsägaren kände oro och kontaktade polisen, som nu har skickat affischen till justitiekanslern (JK).

Chefåklagare Mats Svensson, specialist på hatbrott, anser att affischen kan tolkas som förtal och som en anstiftan till ofredande. Men om det ska betraktas som olaga hot måste det vara en uppmaning till personer att begå brott.
Ted Ekeroth sitter i kommunfullmäktige i Lund och anser att affischen är en uppmaning till att kontakta och söka upp honom och göra någonting brottsligt som exempelvis vandalism, hot eller fysiska attacker.

Ekeroth säger till tidningen Skånskan att han tycker att det är ohederligt och korkat att koppla ihop honom med en galning som dödat en massa människor i Norge.

– Jag motsätter mig islamiseringen och står upp för friheten. Breiviks metoder och tillvägagångssätt liknar mer vad extremvänstern brukar syssla med, nämligen våld- något som anti-jihadister motsätter sig, säger han till Skånskan.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA