SDU-medlem misstänks för skyddande av brottsling

Publicerad 2011-02-14

Två före detta medlemmar i MC-gänget Bandidos sitter häktade i Gävle misstänkta för att ha skjutit en 26-årig man i benet. En 18-årig SDU-aktivist och en 20-årig nazist är samtidigt misstänkta för skyddande av brottsling.

Den 18-åriga medlemmen i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och den 20-åriga nazisten befann sig i samma lägenhet som en av de före detta gängmedlemmarna när polisen slog till.

Enligt kammaråklagare Christer Sammens greps och anhölls både SDU-medlemmen och nazisten. De släpptes efter ett par dagar. 18-åringen var på rymmen från ett ungdomshem och återfördes dit.

- Båda är fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Han poängterar att det är tidigt i utredningen och att han ännu inte vet om de kommer att åtalas.

Upprinnelsen till misstankarna är en skjutning som inträffade i Sandviken förra måndagen. Det var på eftermiddagen vid 16-tiden som polisen fick larm om att en 26-årig man skjutits i benet. Senare samma kväll greps två män misstänkta för vad åklagaren kallar en "synnerligen grov misshandel". Männen är 35 och 33 år gamla och tidigare kända av polisen.

- Det är två före detta Bandidos-medlemmar. De har häktats misstänkta för grov misshandel, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborg.

Den skjutne mannen fördes till sjukhus där han enligt lokala medier opererades på tisdagen. Hans skador ska vara allvarliga men inte livshotande.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro