SDU-medlem misstänks för skyddande av brottsling

Publicerad 2011-02-14

Två före detta medlemmar i MC-gänget Bandidos sitter häktade i Gävle misstänkta för att ha skjutit en 26-årig man i benet. En 18-årig SDU-aktivist och en 20-årig nazist är samtidigt misstänkta för skyddande av brottsling.

Den 18-åriga medlemmen i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och den 20-åriga nazisten befann sig i samma lägenhet som en av de före detta gängmedlemmarna när polisen slog till.

Enligt kammaråklagare Christer Sammens greps och anhölls både SDU-medlemmen och nazisten. De släpptes efter ett par dagar. 18-åringen var på rymmen från ett ungdomshem och återfördes dit.

- Båda är fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Han poängterar att det är tidigt i utredningen och att han ännu inte vet om de kommer att åtalas.

Upprinnelsen till misstankarna är en skjutning som inträffade i Sandviken förra måndagen. Det var på eftermiddagen vid 16-tiden som polisen fick larm om att en 26-årig man skjutits i benet. Senare samma kväll greps två män misstänkta för vad åklagaren kallar en "synnerligen grov misshandel". Männen är 35 och 33 år gamla och tidigare kända av polisen.

- Det är två före detta Bandidos-medlemmar. De har häktats misstänkta för grov misshandel, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborg.

Den skjutne mannen fördes till sjukhus där han enligt lokala medier opererades på tisdagen. Hans skador ska vara allvarliga men inte livshotande.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA