110827_gustav_kasselstrand_464_1.jpg

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand tycker att mötesstörningar ska leda till fängelsestraff. Foto: David Lagerlöf/Expo

SDU anklagar polis för sovjetåsikter

Publicerad 2011-09-02

Efter helgens torgmöte i Norrköping riktar Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, hård kritik mot polisens insatts. De anklagar polisen för att ha sovjetliknande åsikter och anser att alla de som stör ett möte ska fängslas.

På onsdags publicerade SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand ett öppet brev på ungdomsförbundets hemsida. Brevet riktar sig direkt till en av Norrköpingspolisens pressinformatörer. Hon anklagas bland annat för att vara en extremist och ha sovjetliknande åsikter.

Men att SDU anser att polisen har sovjetliknande åsikter vill Erik Thulin, Norrköpingspolisens pressansvariga, inte diskutera.

-Det funkar bara inte, säger Thulin till Expo.se

Det var när pressinformatören sa "att folk står och skriker får man nog räkna med" till Norrköpingsbladet som det tände till hos Kasselstrand.
I brevet visar Kasselstrand en stor irritation och skriver att man inte ska behöva räkna med mötesstörning vid ett grundlagsskyddat möte och att fler poliser borde ha varit på plats. Från polisens sida menar man att det är mycket mer komplicerat än så.

-Det är grundlagsskyddat att alla ska kunna ha mötesfrihet, demonstrationer och få yttra sin åsikt. Båda sidorna ska kunna få uttrycka sina åsikter, men för den sakens skull inte störa någon. Det ligger i lagstiftningens anda att vi poliser agerar med en viss försiktighet. Gör polisen ett ingripande kan det bli fullständigt upplopp, säger Thulin.

Kasselstrand hävdar bestämt att det är ett lagbrott att störa ett möte som skyddas av grundlagen.
- Att de som stör ett möte ska fängslas är uppenbart. Men det är inte min sak att bedöma vart gränsen för att störa ett möte går. Men om man står och skriker till den grad att allmänheten inte hör, är det helt uppenbart att man stör mötet, säger Kasselstrand.

Nu bjuder Norrköpingspolisen in SDU för dialog.

-Om SDU vill så kan de få komma in till polishuset. Där kan de få lämna sina åsikter och diskutera det här på ett bra sätt, säger Thulin.

Kasselstrand är positiv till ett möte med polisen.

- Ja, absolut. Jag utgår från att vi kommer att ha en träff med dem. Vi har också en intern säkerhetsorganisation som för dialog med polisen ute i landet och det är vi jätte positiva till, säger Kasselstrand.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro