110906_roberth_vahlgren_464_01.jpg

Roberth Vahlgren deltar i en nazistisk förstamajdemonstration i Helsingborg 2010. Nu riskerar han uteslutas från SDU. Foto: Expo, Kenny Hjälte/Expo

SDU-företrädare kan uteslutas

Publicerad 2011-09-13

Distriktssekreteraren för Sverigedemokratisk ungdom syd, Roberth Vahlgren, kan uteslutas ur förbundet. Det efter att han bland annat deltagit på en nazistdemonstration

Tidigare har Expo.se avslöjat att Roberth Vahlgren så sent som förra året deltagit på en nazistdemonstration i Helsingborg och på det högerextrema Nationaldemokraternas torgmöte förra året. Han har ett förflutet i nazistorganisationen Blood and Honour. Vahlgren har även dömts för bland annat hets mot folkgrupp och upprepade fall av misshandel.

Avslöjandet har lett till att ett uteslutningsärende har öppnats. SDUs förbundsordförande, Gustav Kasselstrand uppger att det kommer att beslutas om Vahlgren utesluts vid nästa styrelsemöte.

- Det är synnerligen angeläget att vi utreder det här med tanke på att det ligger nära i tiden även om det inte skedde under SDU tiden. Vi tar kraftigt avstånd från det han har varit inblandad i, säger Kasselstrand.

Vahlgren får dock stöd av lokalordföranden för SDU, Chang Frick som uppger att de kände till Vahlgrens förflutna sedan tidigare.

- Han har berättat vad han har gjort tidigare och hur han ser på de här sakerna idag. Jag tycker personligen att han är värdefull för SDU och jag har bara bra saker att säga om honom.

Frick ser inte heller så allvarligt på att Vahlgren deltog på en nazistdemonstration förra året.

- Det är en sak om han deltagit som en av arrangörerna eller om han varit nyfiken. Han har berättat att han inte ville stå med motdemonstranterna och hamnade på andra sidan, säger Frick.

Expo har sökt Roberth Vahlgren för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro