110906_roberth_vahlgren_464_01.jpg

Roberth Vahlgren deltar i en nazistisk förstamajdemonstration i Helsingborg 2010. Nu riskerar han uteslutas från SDU. Foto: Expo, Kenny Hjälte/Expo

SDU-företrädare kan uteslutas

Publicerad 2011-09-13

Distriktssekreteraren för Sverigedemokratisk ungdom syd, Roberth Vahlgren, kan uteslutas ur förbundet. Det efter att han bland annat deltagit på en nazistdemonstration

Tidigare har Expo.se avslöjat att Roberth Vahlgren så sent som förra året deltagit på en nazistdemonstration i Helsingborg och på det högerextrema Nationaldemokraternas torgmöte förra året. Han har ett förflutet i nazistorganisationen Blood and Honour. Vahlgren har även dömts för bland annat hets mot folkgrupp och upprepade fall av misshandel.

Avslöjandet har lett till att ett uteslutningsärende har öppnats. SDUs förbundsordförande, Gustav Kasselstrand uppger att det kommer att beslutas om Vahlgren utesluts vid nästa styrelsemöte.

- Det är synnerligen angeläget att vi utreder det här med tanke på att det ligger nära i tiden även om det inte skedde under SDU tiden. Vi tar kraftigt avstånd från det han har varit inblandad i, säger Kasselstrand.

Vahlgren får dock stöd av lokalordföranden för SDU, Chang Frick som uppger att de kände till Vahlgrens förflutna sedan tidigare.

- Han har berättat vad han har gjort tidigare och hur han ser på de här sakerna idag. Jag tycker personligen att han är värdefull för SDU och jag har bara bra saker att säga om honom.

Frick ser inte heller så allvarligt på att Vahlgren deltog på en nazistdemonstration förra året.

- Det är en sak om han deltagit som en av arrangörerna eller om han varit nyfiken. Han har berättat att han inte ville stå med motdemonstranterna och hamnade på andra sidan, säger Frick.

Expo har sökt Roberth Vahlgren för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA