110919_roberth_vahlgren_464_1.jpg

Roberth Vahlgren blev formellt utesluten ur Sverigedemokratisk ungdom efter att förbundet i helgen haft ett styrelsemöte. Foto Kenny Hjälte/Expo

SDU-företrädare utesluts efter förbundsmöte

Publicerad 2011-11-07

Distriktssekreteraren för Sverigedemokratisk Ungdom Syd, Roberth Vahlgren, uteslöts formellt ur förbundet i helgen. Anledningen är bland att annat att han så sent som förra året deltog på en nazistdemonstration.

– Vi uteslöt honom som väntat och det berodde på att helhetsbilden var allt för komprometterande, så vi kände att vi var tvungna att agera, säger Sverigedemokratisk ungdoms, SDU, förbundsordförande Gustav Kasselstrand.

Det var för ett par månader sedan som Expo.se kunde rapportera att Roberth Vahlgren har en bakgrund i nazistorganisationen Blood and Honour och att han 2010 bland annat deltog på en nazistdemonstration i Helsingborg. Vahlgren är även dömd för flera olika brott bland dem hets mot folkgrupp och flera fall av misshandel.

SDU gick tidigt ut med att ett uteslutningsärende startats mot Vahlgren och att han kommer att uteslutas. Det krävdes dock två förbundsmöten innan beslutet formellt kunde fattas.

Uteslutningen innebär att Vahlgren inte kommer att få delta på någonting som SDU gör i fortsättningen säger Kasselstrand.

Expo.se har sökt Roberth Vahlgren för en kommentar utan framgång.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro