SDU-medlem misstänks för skyddande av brottsling

Publicerad 2011-02-14

Två före detta medlemmar i MC-gänget Bandidos sitter häktade i Gävle misstänkta för att ha skjutit en 26-årig man i benet. En 18-årig SDU-aktivist och en 20-årig nazist är samtidigt misstänkta för skyddande av brottsling.

Den 18-åriga medlemmen i Sverigedemokraternas ungdomsförbund och den 20-åriga nazisten befann sig i samma lägenhet som en av de före detta gängmedlemmarna när polisen slog till.

Enligt kammaråklagare Christer Sammens greps och anhölls både SDU-medlemmen och nazisten. De släpptes efter ett par dagar. 18-åringen var på rymmen från ett ungdomshem och återfördes dit.

- Båda är fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Han poängterar att det är tidigt i utredningen och att han ännu inte vet om de kommer att åtalas.

Upprinnelsen till misstankarna är en skjutning som inträffade i Sandviken förra måndagen. Det var på eftermiddagen vid 16-tiden som polisen fick larm om att en 26-årig man skjutits i benet. Senare samma kväll greps två män misstänkta för vad åklagaren kallar en "synnerligen grov misshandel". Männen är 35 och 33 år gamla och tidigare kända av polisen.

- Det är två före detta Bandidos-medlemmar. De har häktats misstänkta för grov misshandel, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborg.

Den skjutne mannen fördes till sjukhus där han enligt lokala medier opererades på tisdagen. Hans skador ska vara allvarliga men inte livshotande.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA