Sju avhopp i SD-Eskilstuna

Publicerad 2011-03-31

Sverigedemokraterna i Eskilstuna har svårt att behålla sina politiker i kommunfullmäktige. Sedan höstens val har sju personer avsagt sig sina politiska uppdrag och nu gapar två stolar tomma.

Åtta mandat fick Sverigedemokraterna i Eskilstuna fullmäktige efter valet förra året, men efter sju avhopp finns det bara sex aktiva politiker kvar. Antalet ersättare har sakta men säkert sinat.

Trots avhoppen visar det sig nu att partiet får behålla sitt kommunala stöd på 466.400 kronor per år. Partistödet gäller för hela mandatperioden och avser besatta mandat vid inledningen, rapporterar tidningen Folket.

Skulle två mandat räknas bort skulle Sverigedemokraterna gå miste om drygt 84.000 kronor.

– Regler är regler och vi kan inte ändra dem i efterskott. Men man kan fråga om det är moraliskt försvarbart. Skulle en fjärdedel av Socialdemokraternas ledamöter försvinna skulle det bli ramaskri, säger kommunstyrelsen Jimmy Jansson (S) till Folket.

Sverigedemokraternas gruppledare vill inte säga hur de ska göra.

– Vi ska ta en diskussion internt i partiet först, säger Kim Fredriksson, till tidningen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA