Sju avhopp i SD-Eskilstuna

Publicerad 2011-03-31

Sverigedemokraterna i Eskilstuna har svårt att behålla sina politiker i kommunfullmäktige. Sedan höstens val har sju personer avsagt sig sina politiska uppdrag och nu gapar två stolar tomma.

Åtta mandat fick Sverigedemokraterna i Eskilstuna fullmäktige efter valet förra året, men efter sju avhopp finns det bara sex aktiva politiker kvar. Antalet ersättare har sakta men säkert sinat.

Trots avhoppen visar det sig nu att partiet får behålla sitt kommunala stöd på 466.400 kronor per år. Partistödet gäller för hela mandatperioden och avser besatta mandat vid inledningen, rapporterar tidningen Folket.

Skulle två mandat räknas bort skulle Sverigedemokraterna gå miste om drygt 84.000 kronor.

– Regler är regler och vi kan inte ändra dem i efterskott. Men man kan fråga om det är moraliskt försvarbart. Skulle en fjärdedel av Socialdemokraternas ledamöter försvinna skulle det bli ramaskri, säger kommunstyrelsen Jimmy Jansson (S) till Folket.

Sverigedemokraternas gruppledare vill inte säga hur de ska göra.

– Vi ska ta en diskussion internt i partiet först, säger Kim Fredriksson, till tidningen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro