Åtta greps för inlägg på Facebook

Publicerad 2011-11-21

Finsk polis grep i fredags åtta personer som skrivit hatiska inlägg mot invandrare på Facebook. Alla gripna har nu släppts men är fortfarande misstänkta för brott.

Det var den 16 november som en boende i staden Lieksa i Finland upplyste stadens registratorskontor om en facebook-grupp som hotar och kränker invandrare. Det ledde till att polisen inledde en förundersökning.

Facebook-gruppen startades för cirka två veckor sedan av en man från staden. Sidan innehåller grova uttryck om somalier och de grövsta inläggen uppmuntrar till halshuggning, skjutningar och "nazistiska tankegångar", rapporterar Hufvudstadsbladet.

Samtliga misstänkta greps i fredags. Fem släpptes på lördagen och tre på söndagen, varav två belades med reseförbud. Den yngsta av de misstänkta är en 15-årig flicka, de övriga är män i åldern 20 till 50, rapporterar Vasabladet.

Enligt polisen har några av de misstänkta medgett att de använt ett olämpligt språkbruk i inläggen och lovade att ta bort dem. Personen som startade gruppen har raderat de flesta inläggen.

Två män är misstänks för grov hets mot folkgrupp, vilket kan ge upp till fyra års fängelse. För de övriga är rubriceringen hets mot folkgrupp.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro