Skämt om SD under melodifestivalen anmäls

Publicerad 2011-03-10

Melodifestivalens programledare skämtade i direktsändning om Sverigedemokraternas räknemiss i riksdagen. Det skulle han inte ha gjort. I alla fall inte enligt de anmälningar som inkommit till myndigheten för radio och tv.

Det var under melodifestivalens tredje deltävling som programledare Rickard Olsson skämtade om vad prislappen på Eric Saades påkostade framträdande hade blivit om summan räknats om efter den felräkning som sverigedemokraten Margaretha Sandstedt gjorde i riksdagen i februari. Hon hävdade då under en debatt i kammaren att 400 000 euro motsvarar cirka 40 000 miljarder svenska kronor – en rejäl felberäkning som snabbt blev en "snackis" på bloggar och internetforum.

Rickard Olsson skämt har anmälts till myndigheten för radio och tv av upprörda melodifestivaltittare. En anmälare menar även att användandet av rullator vid sändningens öppnande ska tolkas som ett "dolt" budskap mot Sverigedemokraterna, med hänvisning till partiets valfilm där bukaklädda kvinnor jagar pensionärer med rullatorer. Anmälaren, som säger sig ha upptäckt att SVT systematiskt svartmålar Sverigedemokraterna, skriver:

"Den inledande, lite mer dolda och förberedande sekvensen och den slutgiltiga dräpande kommentaren liknar i mångt och mycket tillvägagångssättet i många diktaturers media där man på detta sätt förminskar en opposition."

En annan anmälare menar att skämtet i Melodifestivalen, sammanslaget med att såväl tv-programmen Grotesco som Robins drivit med Sverigedemokraterna, är ett hån mot honom som skattebetalare:

"Vi som använt vår demokratiska rättighet att rösta på detta politiska parti har svårt att se det roliga i att ideligen göra narr av just våra röster", skriver han i sin anmälan.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro