Skärpta straff för knivbråk

Publicerad 2011-05-30

Svea hovrätt skärper straffen för de höger- och vänsterextremister som slogs med knivar och andra tillhyggen i Hallstahammar i maj förra året.

När nazister och vänsterextremister drabbade samman i Hallstahammar i maj förra året var båda sidor beväpnade med knivar och andra gatustridsvapen. I bråket blev två nazister svårt knivskurna och svävade ett tag mellan liv och död. Nu har Svea hovrätt skärpt straffen för de inblandade.

Hovrätten dömer två av de tre inblandade nazisterna till tio månaders fängelse för försök till grov misshandel. En tredje får ungdomsvård och ungdomstjänst. Den tidigare brottsrubriceringen var förberedelse till grov misshandel.

Samtidigt höjs straffen för tre av de inblandade vänsterextremisterna. Istället för 18 respektive 14 månaders fängelse blir straffen två år och tre månader, två år och en månad samt två år. Ytterligare en person dömdes för sin inblandning i bråket. Eftersom han bara var 17 år gammal när brottet begicks döms till samhällstjänst.

Upprinnelsen till bråket och den grova misshandeln var ett arrangemang av nazistiska Svenskarnas parti. Den 26 maj förra året spred aktivister från organisationen propaganda i Hallstahammar. De upptäcktes av några vänsterextremister som beväpnade sig och kom till platsen där nazisterna stod.

Vem som först angrep vem är oklart. I förhör med polisen har de inblandade förnekat den egna skulden men samtidigt lämnat detaljerade redogörelser för vad motparten gjort.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA