Skärpta straff för knivbråk

Publicerad 2011-05-30

Svea hovrätt skärper straffen för de höger- och vänsterextremister som slogs med knivar och andra tillhyggen i Hallstahammar i maj förra året.

När nazister och vänsterextremister drabbade samman i Hallstahammar i maj förra året var båda sidor beväpnade med knivar och andra gatustridsvapen. I bråket blev två nazister svårt knivskurna och svävade ett tag mellan liv och död. Nu har Svea hovrätt skärpt straffen för de inblandade.

Hovrätten dömer två av de tre inblandade nazisterna till tio månaders fängelse för försök till grov misshandel. En tredje får ungdomsvård och ungdomstjänst. Den tidigare brottsrubriceringen var förberedelse till grov misshandel.

Samtidigt höjs straffen för tre av de inblandade vänsterextremisterna. Istället för 18 respektive 14 månaders fängelse blir straffen två år och tre månader, två år och en månad samt två år. Ytterligare en person dömdes för sin inblandning i bråket. Eftersom han bara var 17 år gammal när brottet begicks döms till samhällstjänst.

Upprinnelsen till bråket och den grova misshandeln var ett arrangemang av nazistiska Svenskarnas parti. Den 26 maj förra året spred aktivister från organisationen propaganda i Hallstahammar. De upptäcktes av några vänsterextremister som beväpnade sig och kom till platsen där nazisterna stod.

Vem som först angrep vem är oklart. I förhör med polisen har de inblandade förnekat den egna skulden men samtidigt lämnat detaljerade redogörelser för vad motparten gjort.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro