sdpol_erik_t_johansson_464_1.jpg

Sverigedemokraterna har beslutat att inte utesluta Erik T Johansson efter att han bland annat skickat antisemitiska mejl. Foto Expo.

Skickade antisemitiska mejl men får stanna kvar i SD

Publicerad 2011-10-06

Sverigedemokraten Erik T Johansson som bland annat skickat antisemitiska mejl till en partikollega utesluts inte ur partiet. Det har partiets medlemsutskott beslutat.

Det var 2009 som Erik T Johansson skickade antisemitiska mejl till en partikollega. Mejlen länkade till sajter där det bland annat stod:

"Tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna."

Johansson skrev i mejlet med hänvisning till de antisemitiska hemsidorna:

"Ingen rök utan eld" och "Vi vet också att det är segrarna som skriver historien därför måste också den officiella sanningen och påståenden tas med en stor nypa salt".

Han skrev även i ett annat mejl att han inte är någon "judehatare" men tillade:

"Dock är det ju så att bakom många skeenden i världen finns det judar i högt uppsatta positioner, därför är det intressant att läsa även judekritiska hemsidor, diskussionsforum och bloggar."

Efter att Expo.se i december år 2010 uppmärksammade mejlen startade Sverigedemokraterna ett uteslutningsärende mot Erik T Johansson. Värmlands tingsrätt stängde av honom som nämndeman i tingsrätten. Ett beslut som han överklagade. Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag gav Johansson rätt och upphävde tingsrättens beslut.

Sverigedemokraternas pressekreterare, Eric Myrin, säger till expo.se att de inte kommenterar någonting rörande Johansson, men bekräftar att partiet nu har fattat ett beslut.

På frågan om Johansson fortfarande är medlem i Sverigedemokraterna svarar Myrin:

– Ja, det är han

Då blir väl slutsatsen att han inte blev utesluten?

– Ja det är väl ganska logiskt.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro