Skrek "sieg heil" och misshandlade kvinna

Publicerad 2011-03-10

En 19-årig man från Umeå har dömts för en lång rad brott, bland annat hets mot folkgrupp. Han har skrikit "sieg heil" och haft på sig en väst med hakkorsmärken.

Misshandel, hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen och narkotikabrott. En 19-årig man från Umeå dömdes på tisdagen till tre månaders fängelse för brotten.

19-åringen stod tidigare under skyddstillsyn. Nu tas den bort och istället ska han avtjäna ett tre månader långt fängelsestraff. Han ska också betala nästan 15 000 kronor i skadestånd till de personerna som drabbats av hans brott.

Mannen döms till hets mot folkgrupp både för att ha burit en väst med hakkorsmärken men även för att han skrek "sieg heil era jävlar" till två poliser som kommit för att omhänderta honom. Det var i Umeå i maj förra året.

Innan poliserna kom till platsen slog 19-åringen en kvinna i ansiktet. Anledningen var att 19-åringen uppfattade kvinnan som hotfull när hon sökte kontakt med honom.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA