Skrek "sieg heil" och misshandlade kvinna

Publicerad 2011-03-10

En 19-årig man från Umeå har dömts för en lång rad brott, bland annat hets mot folkgrupp. Han har skrikit "sieg heil" och haft på sig en väst med hakkorsmärken.

Misshandel, hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen och narkotikabrott. En 19-årig man från Umeå dömdes på tisdagen till tre månaders fängelse för brotten.

19-åringen stod tidigare under skyddstillsyn. Nu tas den bort och istället ska han avtjäna ett tre månader långt fängelsestraff. Han ska också betala nästan 15 000 kronor i skadestånd till de personerna som drabbats av hans brott.

Mannen döms till hets mot folkgrupp både för att ha burit en väst med hakkorsmärken men även för att han skrek "sieg heil era jävlar" till två poliser som kommit för att omhänderta honom. Det var i Umeå i maj förra året.

Innan poliserna kom till platsen slog 19-åringen en kvinna i ansiktet. Anledningen var att 19-åringen uppfattade kvinnan som hotfull när hon sökte kontakt med honom.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro