Slog sönder rutor hos familj

Publicerad 2011-02-01

Natten till måndagen utsattes Hans-Ove Nordmarks villa i Luleå för skadegörelse. Två fönster krossades och däcken på familjens bil skars sönder. Han misstänker att nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR) ligger bakom attentatet.

- Vi har inte varit beredda på detta, nu har vi ordnat så barnen kan flytta om det behövs. Man blir ju rädd, men mest förbannad, säger Hans-Ove Nordmark till Expo.

Hans-Ove Nordmark misstänker att SMR ligger bakom attacken eftersom han och hans fru vid upprepade tillfällen bemött SMR när gruppen spridit flygblad. Han och ett par andra har också varit aktiva med att riva bort nazistiska klistermärken.

Protesterade mot SMR i helgen
På lördagen gick Hans-Oves fru Birgitta Nordmark till centrala Luleå för att handla. Då såg hon sex personer från SMR som delade ut flygblad. Hon kontaktade sin man och några vänner som kom dit för att protestera.

- När vi fick reda på att SMR var där tog vi diskussion. Vi berättade för dem som tog emot flygbladen vad det är för grupp. Det tyckte flygbladsutdelarna inte att vi skulle göra. De agerade hotfullt fast uttalade inga tydliga hot, säger Hans-Ove Nordmark.

Skadegörelse i hemmet
Natten till måndagen skars däcken sönder på familjen Nordmarks bil och deras köksfönster krossades. Familjen trodde först att någon skjutit genom fönstret, men Hans-Ove Nordmark säger att ingenting tyder på det i dagsläget.

- Jag vaknade av en jävla smäll av krossat glas då de hade slängt in något genom fönstret. Vi trodde först att de skjutit, det trodde även polisen, eftersom hålen i fönstret gav det intrycket, säger Hans-Ove Nordmark.

Ökad aktivitet
Att det rör sig om en skjutning är något som Polisen varken misstänker eller utesluter. Men polisen bekräftar att det kan finnas en hotbild mot familjen Nordmark från nazistiska grupper. Detta på grund av att Hans-Ove Nordmark är aktiv Syndikalist. Polisen ser också en ökad aktivitet från Nazistiska grupper i Luleå.

- Man kan inte utesluta att det finns en koppling, men vi kan inte ta in folk bara för att de tillhör högerfalangen. Vi måste misstänka någon person, säger polisens presstalesman Roger Jönsson.

I nuläget är brottsrubriceringen ofredande mot grupp, men det kan förändras till skadegörelse. Ingen person har gripits för brottet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA