SMR-aktivist anmäler kriminalvården

Publicerad 2011-05-10

En 26-årig nazist, medlem i Svenska Motståndsrörelsen (SMR) och dömd för grov misshandel till 18 månaders fängelse har JO-anmält kriminalvården.

Han uppger att han har fått avslag på ansökan om placering på öppen anstalt eller ökad frigång med fotboja med hänvisning till att han ingår i ett "kriminellt nätverk".

– Jag kan inte tänka mig att det kan vara lagligt för en myndighet att stämpla en laglig politisk organisation som "kriminell" och behandla dess medlemmar annorlunda än medborgare med en mer "politiskt korrekt" världsåskådning utan att kunna påvisa kriminell verksamhet, skriver 26-åringen i brevet till JO.

Han påtalar att SMR är en laglig politisk organisation "vars verksamhet består i att sprida det nationalsocialistiska budskapet och värva flera medlemmar och sympatisörer i syfte att driva igenom vår politik". Han hävdar också att SMR förbjuder sina medlemmar att söka upp politiska motståndare i syfte att bruka våld mot dessa, men att det händer att motståndare kommer till SMR:s offentliga tillställningar "för att hindra oss från att utnyttja sina grundlagsstadgade rättigheter".

Men den misshandel som 26-åringen – och fyra andra nazister – dömdes för följer inte de regler han hänvisar till.

Den inträffade i september 2008 vid Korsvägen i Göteborg. De fem nazisterna angrep flera medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och en ungmoderat som råkade stå bredvid dem. I tingsrättsdomen beskrevs misshandeln som grov och oprovocerad. Hovrätten skärpte senare straffen.

26-åringen dömdes också för att i januari 2008 ha misshandlat en av medlemmarna i RS. Han har också gjort sig skyldig till diverse småbrottslighet under sin nazistiska verksamhet i Småland.

Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson känner inte till fallet och kan hur som helst inte kommentera enskilda ärenden. Kriminalvården ställer generellt inte upp med rehabiliterande insatser för "enprocentarna", den lilla grupp grova kriminella som säger sig stå utanför lagen och samhället. Men medlemsskap i en politisk grupp räcker inte för en sådan klassning. För att få avslag på ansökningar som 26-åringen fått måste händelser under anstaltsvistelsen ha spelat in.
- Om någon tjänsteman motiverat det med medlemsskap i SMR är det oskickligt och oprofessionellt, bedömer Isaksson.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro