SMR-aktivist friades

Publicerad 2011-11-03

En 24-årig medlem i nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, friades av Luleå tingsrätt efter att ha misstänkts för att ha dödshotat och misshandlat två personer.

– Dom meddelades igår och jag har inte överklagat än, men det är någonting som jag överväger att göra, säger kammaråklagaren Anna Bergman till Expo.se.

Den tredje augusti förra året satte två stycken medlemmar ur Svenska motståndsrörelsen upp klistermärken med nazistiska budskap på Örnnäsets centrum. På sin hemsida beskrev organisationen uppsättningen av klistermärken och hävdade att de satt upp 600 klistermärken runt om i Luleå.

Fyra personer som passerade klistermärken som SMR satt upp började att dra ner klistermärkena. SMR-aktivisterna dök då upp och sprang efter dem. SMR-aktivisterna hann i kapp två personer och en av SMR- aktivisterna drog upp en kniv som han hotade de två med. Han sprejade även något som, enligt tingsrätten, liknade pepparspray på dem.

En 24-årig man från SMR åtalades för händelsen. Ett vittne och en av de två målsägarna i tingsrätten har pekat ut den åtalade vid en fotokonfrontation. Luleå tingsrätt som friade SMR aktivisten fäste stor vikt vid att vittnet och målsäganden berättat att de gick in på SMR hemsida för att leta efter bilder på gärningsmannen men inte hittade några.

Samtidigt menar den åtalade att han finns på bilder både på SMR:s hemsida och på andra sajter kopplade till nationalsocialismen. Han uppger att han inte var på plats vid händelsen.

I domen skriver tingsrätten att de inte kan utesluta att 24-åringens bild förekommer på hemsidan och att det därmed inte heller kan uteslutas att målsägandena har sett bilder på honom i nazistiska sammanhang innan fotokonfrontationen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro