SMR-aktivist friades

Publicerad 2011-11-03

En 24-årig medlem i nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, friades av Luleå tingsrätt efter att ha misstänkts för att ha dödshotat och misshandlat två personer.

– Dom meddelades igår och jag har inte överklagat än, men det är någonting som jag överväger att göra, säger kammaråklagaren Anna Bergman till Expo.se.

Den tredje augusti förra året satte två stycken medlemmar ur Svenska motståndsrörelsen upp klistermärken med nazistiska budskap på Örnnäsets centrum. På sin hemsida beskrev organisationen uppsättningen av klistermärken och hävdade att de satt upp 600 klistermärken runt om i Luleå.

Fyra personer som passerade klistermärken som SMR satt upp började att dra ner klistermärkena. SMR-aktivisterna dök då upp och sprang efter dem. SMR-aktivisterna hann i kapp två personer och en av SMR- aktivisterna drog upp en kniv som han hotade de två med. Han sprejade även något som, enligt tingsrätten, liknade pepparspray på dem.

En 24-årig man från SMR åtalades för händelsen. Ett vittne och en av de två målsägarna i tingsrätten har pekat ut den åtalade vid en fotokonfrontation. Luleå tingsrätt som friade SMR aktivisten fäste stor vikt vid att vittnet och målsäganden berättat att de gick in på SMR hemsida för att leta efter bilder på gärningsmannen men inte hittade några.

Samtidigt menar den åtalade att han finns på bilder både på SMR:s hemsida och på andra sajter kopplade till nationalsocialismen. Han uppger att han inte var på plats vid händelsen.

I domen skriver tingsrätten att de inte kan utesluta att 24-åringens bild förekommer på hemsidan och att det därmed inte heller kan uteslutas att målsägandena har sett bilder på honom i nazistiska sammanhang innan fotokonfrontationen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA