sdpol_erik_t_johansson_464_1.jpg

Sverigedemokraten Erik T Johansson får arbeta som nämndeman i Värmlands tingsrätt trots att han spridit antisemitiska åsikter. Det meddelade överprövningsnämnden för nämndemannaärenden på fredagen. Foto: Expo

Sparkad SD-nämndeman får tillbaka jobbet

Publicerad 2011-04-08

Den sverigedemokratiske nämndemannen Erik T Johansson får tillbaka sin tjänst i Värmlands tingsrätt. Det meddelade överprövningsnämnden för nämndemannaärenden på fredagen.

Nämnden har nu beslutat att det var fel av Värmlands tingsrätt att sparka Erik T Johansson. I sitt beslut skriver nämnden bland annat att "det inte finns någonting som styrker" att Erik T Johansson skulle "dela de åsikterna som förekommer på de aktuella internetsidorna".

Erik T Johansson sparkades från sitt uppdrag som nämndeman i Värmlands tingsrätt mitten av januari. Detta efter att Expo avslöjat att han skickat antisemitiska mejl och för att ha gjort ett homofobiskt uttalande i media.

Mejlen skickade Johansson till en partikollega. I dem länkade han till nätsajter som bland annat påstod att "tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna".

Johansson själv kommenterade länkarna med att den officiella historieskrivningen kring andra världskriget måste tas med "en stor nypa salt". Till Expo har Johansson tidigare sagt att hans citatet om de "tillbördiga åtgärderna" inte nödvändigtvis refererar till Förintelsen:

- Teoretiskt sett är det fritt för tolkning åt ena eller andra hållet. Förintelsen är ett begrepp som är allmänt vedertaget och används så fort det kommer upp nått om judar, sa han.

Sverigedemokraternas pressekreterare har tidigare sagt till Expo att partiet utreder om Erik T Johansson ska uteslutas för de antisemitiska mejlen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA