sdpol_erik_t_johansson_464_1.jpg

Sverigedemokraten Erik T Johansson får arbeta som nämndeman i Värmlands tingsrätt trots att han spridit antisemitiska åsikter. Det meddelade överprövningsnämnden för nämndemannaärenden på fredagen. Foto: Expo

Sparkad SD-nämndeman får tillbaka jobbet

Publicerad 2011-04-08

Den sverigedemokratiske nämndemannen Erik T Johansson får tillbaka sin tjänst i Värmlands tingsrätt. Det meddelade överprövningsnämnden för nämndemannaärenden på fredagen.

Nämnden har nu beslutat att det var fel av Värmlands tingsrätt att sparka Erik T Johansson. I sitt beslut skriver nämnden bland annat att "det inte finns någonting som styrker" att Erik T Johansson skulle "dela de åsikterna som förekommer på de aktuella internetsidorna".

Erik T Johansson sparkades från sitt uppdrag som nämndeman i Värmlands tingsrätt mitten av januari. Detta efter att Expo avslöjat att han skickat antisemitiska mejl och för att ha gjort ett homofobiskt uttalande i media.

Mejlen skickade Johansson till en partikollega. I dem länkade han till nätsajter som bland annat påstod att "tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna".

Johansson själv kommenterade länkarna med att den officiella historieskrivningen kring andra världskriget måste tas med "en stor nypa salt". Till Expo har Johansson tidigare sagt att hans citatet om de "tillbördiga åtgärderna" inte nödvändigtvis refererar till Förintelsen:

- Teoretiskt sett är det fritt för tolkning åt ena eller andra hållet. Förintelsen är ett begrepp som är allmänt vedertaget och används så fort det kommer upp nått om judar, sa han.

Sverigedemokraternas pressekreterare har tidigare sagt till Expo att partiet utreder om Erik T Johansson ska uteslutas för de antisemitiska mejlen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro