Stänger dörren mot främlingsfientliga krafter

Publicerad 2011-03-04

På torsdagens presskonferens presenterade alliansen tillsammans med Miljöpartiet en ny överenskommelse om Sveriges migrationspolitik. Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att man genom samarbetet förhindrar att Sverigedemokraterna får inflytande i frågan.

I regeringens och Miljöpartiets gemensamma överenskommelse ingår bland annat att papperslösa flyktingbarn ska erbjudas skolgång och att anhöriginvandringen kommer att underlättas.
– Vi markerar ett vägval, ett vägval som stänger dörren mot de främlingsfientliga krafterna runt om och i Sveriges riksdag, sade Fredrik Reinfeldt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk och tror att uppgörelsen får motsatt effekt, som i lite längre perspektiv kan gynna Sverigedemokraterna. Han menar att det öppnar för fri invandring.
– Det sänder tydliga signaler om att man vill göra en extrem invandringspolitik ännu mer extrem, säger Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet.

Men även från andra håll höjs kritiska röster, i motsatt riktning. Madelaine Seidlitz, jurist och flyktinghandläggare på Svenska Amnesty, menar att det är svårt att utläsa vad skillnaden för de papperslösa kommer att bli i realiteten.
Något hon välkomnar är den förenklade anhöriginvandringen.
– I dag är hanteringen av anhöriga helt absurd. Den gör att barn verkligen motas i händerna på människosmugglare, säger Madelaine Seidlitz.
Hon tycker ändå att regeringens initiativ till att samarbeta med Miljöpartiet är positivt.
– Majoriteten av befolkningen har röstat på partier som inte delar Sverigedemokraternas åsikter om flykting- och migrationspolitik. Samarbetet ger förhoppningsvis väljarna trygghet, säger Madelaine Seidlitz
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro