Stänger dörren mot främlingsfientliga krafter

Publicerad 2011-03-04

På torsdagens presskonferens presenterade alliansen tillsammans med Miljöpartiet en ny överenskommelse om Sveriges migrationspolitik. Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att man genom samarbetet förhindrar att Sverigedemokraterna får inflytande i frågan.

I regeringens och Miljöpartiets gemensamma överenskommelse ingår bland annat att papperslösa flyktingbarn ska erbjudas skolgång och att anhöriginvandringen kommer att underlättas.
– Vi markerar ett vägval, ett vägval som stänger dörren mot de främlingsfientliga krafterna runt om och i Sveriges riksdag, sade Fredrik Reinfeldt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är kritisk och tror att uppgörelsen får motsatt effekt, som i lite längre perspektiv kan gynna Sverigedemokraterna. Han menar att det öppnar för fri invandring.
– Det sänder tydliga signaler om att man vill göra en extrem invandringspolitik ännu mer extrem, säger Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet.

Men även från andra håll höjs kritiska röster, i motsatt riktning. Madelaine Seidlitz, jurist och flyktinghandläggare på Svenska Amnesty, menar att det är svårt att utläsa vad skillnaden för de papperslösa kommer att bli i realiteten.
Något hon välkomnar är den förenklade anhöriginvandringen.
– I dag är hanteringen av anhöriga helt absurd. Den gör att barn verkligen motas i händerna på människosmugglare, säger Madelaine Seidlitz.
Hon tycker ändå att regeringens initiativ till att samarbeta med Miljöpartiet är positivt.
– Majoriteten av befolkningen har röstat på partier som inte delar Sverigedemokraternas åsikter om flykting- och migrationspolitik. Samarbetet ger förhoppningsvis väljarna trygghet, säger Madelaine Seidlitz
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA