Statlig utförsäljning stoppad

Publicerad 2011-03-16

Utförsäljningen av de statliga bolagen stoppas av de rödgröna partierna som fick stöd av Sverigedemokraterna. Det beslutade riksdagen i en omröstning på onsdagseftermiddagen.

Omröstningen blev ett av flera nederlag för den sittande regeringen. De statliga bolagen SBAB, Posten, Telia Sonera och Vattenfall ska även i fortsättningen ägas av staten.

Regeringen har sedan länge velat minska statens ägande i bolagen men Näringsutskottet var an en annan åsikt. Utskottets förslag röstades igenom av de rödgröna partierna som fått stöd av SD.

I debatten som hölls tidigare under dagen öppnade Sverigedemokraternas Lars Isovaara för en reglering av Vattenfalls ägande i tyska kraftverk.

Beslutet innebär i praktiken att riksdagen röstade ja till två motioner från bland annat Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA