Statlig utförsäljning stoppad

Publicerad 2011-03-16

Utförsäljningen av de statliga bolagen stoppas av de rödgröna partierna som fick stöd av Sverigedemokraterna. Det beslutade riksdagen i en omröstning på onsdagseftermiddagen.

Omröstningen blev ett av flera nederlag för den sittande regeringen. De statliga bolagen SBAB, Posten, Telia Sonera och Vattenfall ska även i fortsättningen ägas av staten.

Regeringen har sedan länge velat minska statens ägande i bolagen men Näringsutskottet var an en annan åsikt. Utskottets förslag röstades igenom av de rödgröna partierna som fått stöd av SD.

I debatten som hölls tidigare under dagen öppnade Sverigedemokraternas Lars Isovaara för en reglering av Vattenfalls ägande i tyska kraftverk.

Beslutet innebär i praktiken att riksdagen röstade ja till två motioner från bland annat Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro