Stiftelsen Expo tilldelas pris

Publicerad 2011-08-17

Stiftelsen Expo tilldelas John Hrons pris på 50 000 kronor för sitt engagemang mot rasism och främlingsfientlighet.John Hrons stiftelse, som står bakom priset, skriver i sin motivering:

"När Expo möter förtryck som riktas mot människornas lika värde bjuder Expo på motstånd och försvarar mänskliga värden. Expo synliggör nazism, rasism och främlingsfientlighet i sådan grad att riksdagen, regeringen, myndigheter och allmänheten bör lyssna på deras vittnesmål och därmed bidra till att unga människor får möta framtiden med hopp och tillförsikt."

Det är 16 år sedan den då fjortonårige John Hron från Kode, utanför Göteborg, brutalt mördades och torterades av nazister. John Hrons pris delas ut för att stärka de krafter i samhället som på olika sätt kämpar mot rasism och främlingsfientlighet
 

– Vi är oerhört hedrade över att få detta pris. Mordet på John Hron var en brutal påminnelse om det våld som finns inom den nazistiska rörelsen. Att få detta pris stärker oss och gör det lättare för oss att fortsätta vårt arbete med att sprida kunskap om intoleranta grupper och deras idéer, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo. 
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA